„Ha ez így megy tovább, az F1-nek vége”

Fotó: Getty Images / Bethany Clarke

-

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke, Max Mosley attól tart, hogy hamarosan összeomlik a Forma-1.


Ha ez így megy tovább, akkor az F1-nek vége

– mondta a dpa német hírügynökségnek a hétvégi Kínai Nagydíj előtt a brit Mosley, aki elsősorban abban látja a problémát, hogy a bevételeket nem egyenlő arányban osztják el a csapatok között, az autók fejlesztésére és a személyzetre pedig túl magas összegeket költenek. „Ez túlzás” – jelentette ki a 74 éves ex-elnök. Mosley 1993 és 2009 között vezette a FIA-t. Korábban maga is versenyzett és társalapítója volt a March nevű F1-es istállónak.


Akkoriban az olyan csapatok, mint a Tyrrell, talán húsz alkalmazottal dolgoztak, és mégis világbajnokságot nyertek. Most ez a szám hétszáz és ezer között mozog

– mondta Mosley, aki szerint a takarékossági program azonnali bevezetése lenne a megoldás. „A bevételeket egyenlő arányban kellene elosztani, és a csapatok ennél jelentősen nem költhetnének többet. Ehhez azonban szükség lenne az istállók egyetértésére, és a jelenlegi szerződések módosítására. Ez nem lehetetlen, csak az emberekkel meg kellene értetni, hogy erre igenis szükség van” – jelentette ki Mosley.

Az előző szezon végén a Caterham és a Marussia is csődeljárás alá került – előbbi aztán meg is szűnt, utóbbi viszont Manor Marussia néven később rajtengedélyt kapott –, továbbá a Sauber, a Force India és Lotus is hosszú ideje anyagi gondokkal küzd.