Ha elindul a kilépési folyamat, visszafordíthatatlan lesz a Brexit

Fotó: AFP / GLYN KIRK

-

A brit igazságügy-miniszter szerint, ha hivatalosan elindul a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat, azt nem lehet később visszafordítani.


A konzervatív párti brit kormány a jelenlegi tervek szerint március végéig kívánja aktiválni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely szabályozza - és aktiválása hivatalosan el is indítja - Nagy-Britannia kilépési folyamatát az Európai Unióból.
Liz Truss igazságügy-miniszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában - a riporter kérdésére, hogy a kormány visszafordíthatatlannak tartja-e a kilépési folyamatot, ha az egyszer elindul - kijelentette: az ő értelmezése szerint az 50. cikkely aktiválásáról szóló döntés visszavonhatatlan. „Ha megnyomtuk a gombot, a folyamat végigmegy" - fogalmazott.

Ám elhangzottak az utóbbi időben ettől eltérő vélemények is.
Lord John Kerr, a brit diplomácia egyik legtekintélyesebb veteránja, aki az 50. cikkely alapelveit annak idején kidolgozta, a BBC-nek nyilatkozva nemrégiben kijelentette: a kilépési folyamat az 50. cikkely aktiválására után sem visszafordíthatatlan, semmi jogi akadálya nincs annak, hogy a cikkelyt aktiváló ország menet közben meggondolja magát.

Tony Blair egykori munkáspárti brit miniszterelnök pedig az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport rendezvényén pénteken elmondott, óriási feltűnést keltő beszédében hasonló véleményének adott hangot. Blair szerint a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a távozás az EU-ból, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.