Ha elfogynak az érvek, jöhetnek a pofonok – parlamenti balhékörkép

Fotó: Europress/AFP / Europress/AFP

-

Nem először fordul elő, hogy a vita hevében parlamenti képviselők ölre mennek. Az indiaiak azonban magasabb szintre emelték az országgyűlési csatákat, és könnygázt vetettek be egymás ellen.


A vita Andhra Pradesh megye kettéosztásáról és egy új megye, Telangana létrehozásáról szólt. A törvényt a kormánypárt terjesztette be, azonban még saját képviselőik között is akadtak, akik nem támogatták. Miután végülis ellenzéki támogatással elfogadták, egy képviselő, Lagadapati Rajagopal tiltakozásul könnygázzal fújta tele az üléstermet. Több képviselőtársával együtt őt is kórházba kellett szállítani. A felfordulásnak áldozatul esett még egy üvegablak, egy számítógép és egy mikrofon is.

Korábban egy másik képviselő, Sabbam Hari az új megye létrehozása elleni tiltakozásul azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, így a rendőrök poroltókkal és lepedőkkel felszerelkezve várták az ülés végét az épület előtt. Nem ez az első ilyen eset Indiában: egy korábbi verekedésben az egész ellenzéki párt részt vett, az ülésterem berendezéseit lándzsaként újrahasznosítva.

De nem csak Indiában, más országok parlamentjeiben is divat egymást agyba-főbe verve „vitatkozni”. Íme egy összeállítás a legagresszívebb képviselőkről:

Ukrajna

Keleti szomszédunkban viszonylag kevés olyan ülés van, ahol nem esnek egymásnak a képviselők. Tavalyelőtt az állami nyelvtörvény elfogadásán összeveszve verték meg egymást, tavaly márciusban azon, hogy ki a fasiszta, két hete pedig a költségvetés megszavazásán. A legutóbbi verekedésen ráadásul a kormányzó Régiók Pártja képviselője egy ellenzéki politikust akart megütni, de elvétette, és a saját frakciótársát sikerült eltalálnia. De volt itt már minden, ruhák letépkedésétől kezdve, a tojásdobáláson át, a fojtogatásig, amit ráadásul az országgyűlés elnökhelyettese abszolvált egy pár évvel ezelőtt, majd egyszerűen lelökte kollégáját a pulpitus mögé.

Ukrajnában egyenlőség van: a verekedésből a női képviselők is kiveszik a részüket

Argentína

Úgy tűnik, a költségvetés az a téma, ami sokaknál kiveri a biztosítékot. Argentínában egy női képviselő, Graciela Camano rezzenéstelen arccal végighallgatta áldozatát (akarom mondani kollégáját), majd egy gyors és határozott, nindzsaszerű mozdulattal ököllel szájba vágta. Ezután sietve távozott a helyszínről.

 Tajvan

Tajvanban tavaly egy nukleáris erőmű felhúzása miatt robbant ki verekedés. A tervezet legfőbb ellenzői, az ellenzéki párt képviselői elfoglalták a házelnök pódiumát és székekkel barikádozták el az ajtókat, majd amikor a kormánypárt képviselői beléptek a terembe, megtámadták őket. Az ellentmondásos tervezetről azóta se mertek szavazni.

Jordánia

Tavaly októberben a jordániai parlament a költségvetést (már megint) nem tudta megszavazni egy AK-47-es bevetése nélkül. A lövöldöző képviselő ráadásul nem is csak úgy, vaktában a levegőbe lőtt, hanem egy társára, aki nem értett vele egyet a vitában. Ez volt az első eset Jordániában, hogy a képviselők egymásra lőttek, bár korábban az olaj árak emelkedéséről folytatott vitát akarta egy képviselő pisztollyal lezárni, de őt megakadályozták. Az AK-47-es végül nem talált el senkit.

A jordániai lövöldözésről sajnos nincs videó, de a legnagyobb parlamenti balhékról, verekedésekről itt található egy szép kis összeállítás.