Jövőre már csak kondenzációs kazánt szerelhet be, aki még nem váltott

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

A nem lakossági fogyasztók szeptember 26. után, míg a lakosságiak a jövő év első napjától csak kondenzációs gázkazánra kaphatnak használatbavételi engedélyt - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg és várhatóan szeptember 1-jén lép hatályba.


Korábban megírtuk, hogy lehet pályázni támogatásra, ha valaki kondenzációs kazánt szereltetne be. Aki még nem váltott, most annak is muszáj lesz: a nem lakossági fogyasztók szeptember végétől, a lakosságiak 2016. január 1-től már csak kondenzációs gázkazánt használhatnak.


Az Európai Bizottság még 2013-ban hozott rendeletet arról, hogy 2015. szeptember 26-tól csak az abban foglalt szezonális határfoknak és hangteljesítménynek megfelelő gáz fűtőkészülékeket lehet forgalomba hozni és üzembe helyezni. Miután a bizottsági rendeletet automatikusan alkalmaznia kell minden tagállamnak - mint a tervezet indoklása megállapítja - a kereskedőknek volt idejük felkészülni az új követelményekre. A bizottsági rendelet ugyanis 86 százalékos szezonális hatásfokot ír elő, amelyet csak a kondenzációs gázkazán képes teljesíteni. Ez a fűtőkészülék a füst hőjét is hasznosítja, viszont jóval drágább az alacsonyabb hatásfokú, hagyományos készüléknél.

Miután a rossz hatásfokú készülékek használata a közép-kelet-európai országokra jellemző, a jogalkotó megnézte a környező országok gyakorlatát. Így például Szlovéniában és Észtországban sem forgalomba hozni, sem pedig üzembe helyezni nem lehet 86 százalékosnál alacsonyabb hatásfokú készüléket szeptember 26-tól. Ezzel szemben Csehországban és Lengyelországban szeptember 26. után forgalomba hozni nem, de üzembe helyezni bármeddig lehet az eddig az időpontig megvásárolt készüléket. A magyar tervezet a kettő között áll azzal, hogy az üzembe helyezés végső határnapját határozza meg.

A teljes beszerelési és üzembe helyezési költség a legolcsóbb, 250 ezer forintos kondenzációs készülék esetén legalább 395 ezer forint.