Ha dühös a számlavezető bankjára, most fegyvert kap a kezébe

Fotó: Europress/AFP/Damien Meyer / Europress/AFP/Damien Meyer

-

Szeptember 18-ától új idők jönnek a bankokra: minden állampolgárnak kapnia kell egy lehetőséget egy alapszámlára, amely akár ingyenes is lehet. Előbb-utóbb összehasonlíthatóvá válnak a bonyolultabb számlák díjai is. A bankokat azok az információtechnológiai cégek szorongatták meg, amelyeknek a fejlesztései lassan feleslegessé teszik a pénzintézeteket.


A Magyar Nemzeti Bank igazgatója, Bartha Lajos a Portfólió konferenciáján arról beszélt, hogy az uniós irányelvek alapján két éven belül minden banknak el kell készülnie a legjellemzőbb, díjköteles, fizetési számlához kapcsolódó szolgáltatások 20 elemű jegyzékével, amelyeket összehasonlító weboldalakon kell majd közzétenniük. Az eddigi magánszolgáltatók is tovább működtethetik összehasonlító oldalaikat, de új követelményeknek kell majd megfelelniük.


A bankoknak az eddigieknél gyorsabban kell lebonyolítaniuk a számlaváltást is. A régi banknak két munkanapon belül fel kell vennie a kapcsolatot az új pénzintézettel, és 12 munkanapon belül át kell állítaniuk az ügyfelet az új bankszámlára.

Európában a lakosság csaknem 10%-ának, 50 millió embernek nincs bankkapcsolata, Magyarországon ez az arány 20 százalék. Az MNB-igazgató közölte: szeptember 18-ától kötelező lsz az alapszintű fizetési száma garantálása minden magyar állampolgárnak vagy itt tartózkodó uniós állampolgárnak. (Ez egyébként igaz lesz a magyarokra is az Európai Unió más országaiban is.)

Még nem dőlt el, hogy ingyenesen vagy díjazás ellenében kellene nyújtani, korlátozás nélkül vagy korlátozottan lesz-e hozzáférhető, lehetővé teszi-e a piaci verseny fenntartását vagy megszűnését. Bartha Lajos elmondta: jelenlegi tudásunk szerint kormányrendelet fogja szabályozni ezt is idén szeptember 18-ától.

A Magyar Nemzeti Bank heteken belül elkészíti előterjesztését az azonnali fizetési rendszer bevezetésére is, amit konzultációra bocsátanak, és még ebben a félévben véglegesítenek. Az azonnali fizetési rendszer
  • folyamatosan fog működni (erre még nem képes a bankszektor),
  • másodlagos azonosítókkal (pl. mobilszám) lehet átutalni.
  • azonnali jóváírást jelent majd a kedvezményezetteknél,
  • a teljes folyamat néhány másodpercig tart majd.
Az MNB azon lesz, hogy a bankszektor ne veszítse el pénzforgalmi bevételeinek nagy részét, és ne kelljen ezt más szereplőknek átadnia - vagyis azért minden nem lesz ingyen.


Az IT-cégektől rettegnek a bankok

A konferencián többen is arról beszéltek, hogy a mekkora kihívást jelentenek a bankoknak a pénzügyi technológiai szektor cégei, fejlesztései. Németh József, az Online Üzleti Informatika Zrt. vezérigazgató-helyettese egyenesen úgy fogalmazott, hogy Nyugaton már az az elterjedt nézet, hogy az univerzális bankolás halott, a jövő a specializált és az informatikába fektető cégeké.

Nagyon intenzív a verseny a bankok között, de nemcsak a közvetlen versenytársak, hanem a szabályozó hatóságok és a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó FinTech (pénzügyi technológiai) cégek (többségükben startup vállalkozások), valamint a BigTech cégek (pl. Apple, Google, Facebook) is szorongatják őket.

A pénzügyi technológiai cégek internetes/kártyás fizetést bonyolítanak (pl. Paypal), nemzetközi átutalásokat végeznek (pl. Transferwise), közösségi hitelezés végeznek (pl. LendingClub), közösségi finanszírozásban, vagyis crowdfuningban utaznak (pl. Kickstarter), privátbanki szolgáltatásokat nyújtanak (pl. Wealthfront), személyes pénzügyek szervezésében segítenek (pl. Mint) vagy a blockchain technológiát használják ki (pl. ChangeTip).

A fintech cégek jellemzője, hogy egy-egy szolgáltatásra koncentrálnak, kizárólag elektronikus csatornákat használnak, felhasználói felületeik egyszerűek, működési folyamataik automatizáltak, és alacsony költségekkel dolgoznak. Félreértés azonban, hogy a bankokéhoz képest mágikusan magas technológiai fejlettséggel rendelkeznének.

Gáborjáni Szabó Ákos, a Gránit Bank IT-vezetője azonban úgy vélekedett: Magyarországon például az Apple Pay és a többi BigTech cég nem lesz megállítható, egyik napról a másikra nagyobb elterjedtséggel fognak rendelkezni, mint egy középméretű bank.