Ha bekerültél a szcientológiába, akkor már késő

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Csütörtökön mutatják be a magyar mozikban a Szcientológia, avagy a hit börtönét, az év legfontosabb dokumentumfilmjét. Az Oscar-díjas Alex Gibney nyolc egykori szcientológussal készült interjújában az egyház rémisztő módszereiről beszélnek, miközben szórakoztatóan ismertetik a szcientológia történetét, és még a vallást elképesztő stílusban dicsőítő Tom Cruise-ról is láthatunk vérfagyasztóan vicces felvételeket.


A film bemutatása alkalmából beszélgettünk Bonyai Péterrel, aki 1995-ben, tizenhét évesen lett az egyház munkatársa, és bő tíz évig az is maradt. Kilépése után blogot indított a szcientológiáról, később Szcientológus voltam címmel könyvet írt visszás tapasztalatairól. Mesélt nekünk egyebek közt arról, miért lehet nagyon vonzó a szcientológia egy útkereső embernek, milyen mechanizmusok tartják bent a hívőket az egyházban, noha az tapasztalatai szerint kizsigereli őket, és hogy mekkora hatalma van Magyarországon a szcientológusoknak. Még azt is elárulta, mennyit kóstál a szcientológusoknál a szellemi szabadság elérése és miért neheztel az egyház sok munkatársa Tom Cruise-ra.


Mekkora befolyása van Magyarországon a Szcientológia Egyháznak? A politikai és gazdasági elitben vannak szcientológusok?

A politikai elitben szerintem nincsenek, a mostani kormánykoalíció tagjai közt biztos nincs szcientológus. A kormány részéről mindig heves bírálatok érték őket, Semjén Zsolt kijelentette, hogy amíg a KDNP hatalmon van, addig Magyarországon nem lesz egyház a szcientológia (a Szcientológia Egyház 1990-től 2012-ig egyházként működött Magyarországon, azóta vallási egyesület). A gazdasági élet már más, de ott a szcientológusok inkább az üzleti tanácsadó, tréner, coach-vonalon nagyon aktívak, és ezen keresztül csomó cégnél megjelennek. Hogy ez mekkora befolyást jelent, azt nehéz megállapítani.

A leggazdagabb magyarok listáján találunk szcientológusokat?

A leggazdagabbak köreiben vannak olyanok, akik kisebb vagy nagyobb mértékben kötődnek az egyházhoz, de szerintem a leggazdagabbak közt nincsenek szcientológusok. Úgy tudom, próbálkoztak azzal, hogy beszervezzenek közülük egyeseket, de nem jártak sikerrel.


Néhány szcientológiai alapfogalom

Auditálás – A szcientológia terápiás módszere. Legegyszerűbb formája az, amikor az auditor (terapeuta) megkeresi az engramokat (lelki vagy fizikai fájdalomhoz kapcsolódó tudatalatti emlékeket), újra és újra elmondatja ezeket a pácienssel, míg megszűnik a jelenre gyakorolt káros hatásuk.

Clear – Amikor valaki az összes engramjától megszabadul, akkor clear (tiszta) lesz. A clear állapot a szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard szerint azt jelenti, hogy az illető teljesen racionális lesz, minden „aberrációja” elmúlik.

Híd – Azoknak a tanfolyamoknak és auditálásoknak a sorozata, melyek elvégzésével Hubbard szerint elérhető a „teljes szellemi szabadság”.

OT, OT-szintek – Az OT az „operatív thetán” rövidítése, amely a szcientológia szerint olyan valaki, aki képes szellemi síkon működni, úgymond természetfeletti képességeit mozgósítani. Elvileg tizenöt OT-szint létezik, az utolsó végigcsinálásával érhető el a „teljes szellemi szabadság”, ami egy istenszerű állapothoz hasonlít, amelyben az ember puszta gondolataival képes teremteni és pusztítani.

Sea Org – A szcientológia legelkötelezettebb híveiből álló csoport, akik az egyház kötelékében dolgoznak.

(A definíciókhoz Bonyai Péter Szcientológus voltam című könyvének szójegyzékét használtuk fel.)


Mit lehet tudni arról, hogy Magyarországon bevet-e az egyház nem legális titkosszolgálati, adatgyűjtési módszereket?

Mindig is bevetettek ilyeneket, de az egész rendszer úgy van felépítve, hogy rengeteg adat eljut hozzájuk. Minden auditálásról írásos feljegyzés készül, az egyház munkatársainak pedig mindenféle jelentkezési lapokat kell kitölteniük, amikben be kell számolniuk egy csomó személyes dologról. A probléma az, hogy ezek során harmadik személyekről, azok hozzájárulása nélkül személyes és érzékeny adatok gyűjtése folyik. A Sea Orgba jelentkezéskor például be kell számolni arról is, hogy az embernek volt-e valaha homoszexuális kapcsolata, beleértve azt is, hogy kivel, mikor, mi történt. Tegyük fel, hogy az illető, akit a jelentkező megnevez, egy prominens személy Magyarországon, akiről ettől kezdve az egyház nemzetközi adatbázisában lesz egy ilyen feljegyzés. Ez potenciálisan nemzetbiztonsági kockázatot jelent.


Bonyai Péter


Elindítottak egy szcientológiaellenes alapítványt. Mik a konkrét céljaik?

Még a tervezés fázisában vagyunk, próbáljuk felderíteni, hogy mik azok a célok, amiket reálisan meg lehet valósítani. Az egyik célunk egy nagyon részletes tájékoztatást nyújtó weboldal létrehozása a szcientológiával kapcsolatban, hogy ha valaki bármilyen információt keres az egyházról, azt ott megtalálja. Másrészt szeretnénk szakértői véleményeket csináltatni az egyház tevékenységével kapcsolatban. Nehéz bírálni az egyházat és lebeszélni róla az embereket, amíg nincsenek konkrét cáfolatok a kezünkben. Van például a szcientológiának egy méregtelenítő programja, de amíg egy toxikológus nem ír róla egy tudományos igényű elemzést, amiben benne van, hogy ez a program az 50-es évek már meghaladott felfedezéseire épül, addig nehéz azt mondani valakinek, hogy ne vegyen részt rajta. Az értékesítési módszereikről is lehetne tanulmányt írni, hogy a tájékozatlanabb cégvezetők ne dőljenek be nekik. Nekem, amikor a 90-es évek közepén kapcsolatba kerültem az egyházzal, nem sok lehetőségem volt tájékozódni arról, hogy mi ennek az ára, és amikor az ember jobban belekerül, akkor már túl késő.

Van egy olyan végcél, amit elérve megnyugodva hátradőlne, és elengedné ezt az egész témát?

A végcél az lenne, hogy marginalizálódjon az egyház. Nyugat-Európában már csomó helyen eljutottak arra a pontra, hogy az egyházat a külvárosban, egy lepukkant környéken levő, öt-hat munkatársból álló kis szervezet jelenti. Tökig el vannak adósodva és reménytelen a helyzetük. És, mondjuk, van száz fekete öves hívőjük, akiket a legdurvább ellenpropaganda sem tud eltántorítani. Itt szokott végződni általában a történet. Nálunk azért még van körülbelül ezer komolyan hívő tag, van egy milliárdos nagyságrendű vagyon, két nagy irodaház Budapesten, vidéken tíz-húsz kisebb szervezet, és még az üzleti tanácsadók. Szóval itt még viszonylag komolyabb hálózat van, ami éves szinten milliárdos forgalmat bonyolít. Ha a leírt marginalizálódás bekövetkezne, el tudnám engedni a dolgot.


A Szcientológia Egyház nemzetközi központja Kaliforniában


Az internet nyilván hozzájárul a szcientológia visszaszorulásához, mert sokkal könnyebb hozzáférni információkhoz az egyházról, de közben hatékony eszköz is lehet új tagok toborzására, nem?

Szerintem az internet nagymértékben visszaszorította az egyházat, nehezebb új tagokat beszervezni. Régebben azért jobban ment a szekér. Miután '90-ben megalakult a magyar egyház, az első pár évben töretlenül ívelt felfelé, egy-egy nagyobb rendezvényre simán összejött 1500-2000 ember mindenféle mozgósítás nélkül. A csúcspont nagyjából '98 és 2001 közt volt, akkor 120 munkatársa volt a budapesti szervezetnek, és volt egy 80 fős adminisztratív központ, ami az egész közép-európai terület tevékenységét koordinálta. Onnan indult a lejtő, mostanra a kemény magból 300-500-an maradtak, tavaly év végén megszűnt az adminisztratív központ, és a budapesti szervezet létszáma körülbelül megfeleződött.

Gondolom, ezek nem nyilvános adatok. Honnan lehet ezekről információt szerezni?

Facebookon azért sok minden látszik, megosztják például, hogy hányan voltak egy eseményen, én pedig tudom, hogy ugyanarra az eseményre 2001-ben hányan mentek el. Meg azért kapok információkat.

De nyilván nem az egyház tagjai beszélnek.

Tilos is nekik, ez is az információkontroll része, ami nagyon erős, pont azért, hogy megelőzzék a tagok elszivárgását.Amióta elindította a blogot, érte támadás, fenyegetés az egyház részéről?

Egyáltalán nem. Egyetlen egyszer kaptam egy levelet az egyház jogi képviselőjétől, amikor a blogra kiraktam egy szöveget. Szerzői jogokra hivatkozva kérték, hogy vegyem le. Megírtam nekik a szerzői jogi törvény vonatkozó paragrafusaira hivatkozva, hogy megengedett az olyan típusú, nem üzleti célú felhasználás, mint ez, ezért nem veszem le. Többet nem hallottam róluk.

Régebben jellemző volt, hogy az egyház azonnal bevetette az ügyvédeit, amint a sajtóban bármilyen kritika érte. Ez mennyire megy még ma is?

Régebben agresszívabbak voltak. Mióta megszűnt a közép-európai adminisztratív központ, nincs olyan emberük, aki foglalkozna ilyenekkel. Az egyháznak volt egy titkosszolgálata, amelynek Magyarországon Fritzlauf Lajos volt az emblematikus figurája, aki néha a tévében is szerepelt, de amikor ő elment, akkor eléggé szétesett ez a dolog. Nem nagyon van kapacitásuk ilyenekkel foglalkozni.

Más országokban is hasonló a tendencia?

Amerikában továbbra is keményen megtorolják az ilyesmit, jól fizetett jogászaik vannak, mondhatjuk, hogy ott nem nagyon lehet ugrálni.A film nagy teljesítménye szerintem, hogy belekerült számos olyan ijesztő tény az egyházról, amit a szcientológusok folyton igyekeznek cáfolni. Ugyanakkor sok minden ki is marad belőle, például nem tudjuk meg, miért telt el olyan sok idő, amíg az egyik leghíresebb volt szcientológus, Paul Haggis filmrendező rászánta magát a kilépésre.

Nyilván senki sem dicsekszik azzal, hogy évekbe telt, mire eljutott odáig. Sokáig tart mindenkinél, azért ebből nehéz kijönni. Hónapokig, évekig is eltarthat, mire valaki lerendezi magában ezt a kérdést, és azoknak a legnehezebb, akiknek van egészséges önbizalmuk. Mert be kell ismernie saját magának, hogy nagyon rosszul döntött, és rengeteg pénzt kidobott az ablakon. Nekem is majdnem másfél évig tartott, amíg átrágtam magam rajta, és szembe tudtam nézni minden vetületével. A könyvet is részben ezért írtam, az egy terápiás folyamat volt. Nem vagyok büszke a nagy részére azoknak a dolgoknak, amik ott történtek. Az ember szégyelli magát.

Ez az ön esetében úgy alakult, hogy elmérgesedett a viszonya az egyházon belül a munkatársaival, és kirúgták a Sea Orgból. Ha ez nem történik meg, akkor bennmaradt volna?

Nem sokáig, szerintem. Akkor már láttam, hogy milyen a rendszer, és hogy nem fog megváltozni.

Tulajdonképpen nem a hitrendszerben csalódott, hanem a szervezetben. A blogot is Reformer néven indította, ami arra utal, hogy eleinte nem a szcientológia eszméi ellen szállt síkra, hanem csak a rosszul működő egyházi szervezetet szerette volna megreformálni. Ennyire nehéz lemondani a bolygó clearré tételéről?

Nálam a spirituális útkeresés egyik állomása – vagy mondjuk inkább úgy, hogy zsákutcája – volt a szcientológia. Sosem voltam materialista, másfajta életet akartam élni, mint a környezetem, és ez jó válasznak tűnt a kérdéseimre. Nem arról szólt, hogy az ember minél nagyobb vagyont harácsoljon össze élete során.


Bonyai Péter; ex-szcientológus; interjú; szcientológia; szcientológus


Rengeteg vallás közül lehet választani, véletlenszerű volt, hogy éppen a szcientológiával került kapcsolatba abban az életszakaszban, amikor válaszokat keresett?

Bármilyen ironikus is, nekem pont a vallástéma nem jött be. Inkább tudományos beállítottságú voltam, és úgy tűnt, hogy a szcientológia csak a nevében vallás, de tulajdonképpen egy tudományos rendszer, és mérnöki pontossággal feltérképezi azt, amit a sok kókler pszichológus, pszichiáter nem tudott. Olvasgattam pszichológiai könyveket is, de nagyon ködösek voltak, kevés volt a konkrétum és sok a találgatás.

A felelőtlenség komoly hajtóerő. A legtöbb ember szereti olyan helyzetbe kormányozni magát, ahol neki jó lesz anélkül, hogy túl sokat kellene érte tennie. A szcientológia abszolút erre alapoz. A legnagyobb probléma a szellemi útkereséssel az, hogy utat kell keresni. A szcientológia pedig elhiteti, hogy neked nem kell semmit csinálni, itt van minden kitalálva, csak annyi a dolgod, hogy beülsz a tanfolyamokra, szép sorban mindet elvégzed, beülsz az auditálásokra, ahol van egy szakember, aki kérdez, te meg csak válaszolsz. Ülsz egy helyben és szabad leszel. Csak tanulni, meg fizetni kell, ennyi dolgod van. Ez egy nagyon vonzó ajánlat egy elbizonytalanodott ember számára.

Vannak olyan elemei a szcientológia hitrendszerének vagy ezeknek a tanfolyamoknak, terápiáknak, amelyeket még most is hasznosnak tart?

Ez nehéz kérdés, mert hiába van benne egy-két jó elem, ha az egészet rosszra használják. Vannak olyan általánosan elfogadott, bevált dolgok, amik megjelennek a szcientológiában is: Hubbard merített az ősi keleti tanításokból, Freud elméleteiből és az USA-ban nagy hagyománnyal rendelkező önfejlesztő elméletekből is. Azt, hogy az auditálás egyértelműen pozitív hatású lenne, nem lehet mondani, inkább egy szellemi drog. Átmeneti eufóriát okozhat, de hosszú távon nem old meg semmit.


L. Ron Hubbard

L. Ron Hubbard sci-fi író, a Szcientológia Egyház alapítója 1950-ben


Amikor elvégzett különböző tanfolyamokat, és nem volt hasznuk, akkor hogyhogy nem rendült meg a bizalma a módszerben?

Ravasz dolog ez, mert részeredmények néha voltak, de azok inkább olyasmik, amiket ebben a rendszerben lehetett alkalmazni. Gyakorlati, való életbeli hasznuk nem sok volt, de mivel én az egyház munkatársa voltam, ezt nem is nagyon tudtam felmérni. És ha az ember elsajátította az alapvető nézetrendszert, utána már bármit le lehet nyomni a torkán, majdnem mindegy, mi történik vele, van mindenre magyarázat. Az emberben kialakul a kép, hogy ez egy olyan módszer, amit végig kell ahhoz csinálni, hogy az igazi eredmények megjelenjenek, és majd akkor éred el a teljes szabadságot, ha végigmész ezen a Híd nevű rendszeren, ami rengeteg lépésből áll. Így az ember könnyebben benyeli, hogy ez most csak egy lépés volt, és még meg kell tenni egy csomót.

Van olyan ember, aki már végigment a Hídon?

Nincs. Ez egy körkörös út, az ember eljut egy bizonyos pontra, akkor valami mondvacsinált indokkal visszaküldik, és csinálhatja újra.

David Miscavige, a Szcientológia Egyház vezetője hol tart a Hídon?

Passz. Senki nem tudja, ez nem nyilvános. A clear állapot fölött van elvileg tizenöt ún. OT-szint, amiből nyolcat adtak ki, a többiről csak Hubbard jegyzeteiből lehet tudni, de kilépett csúcsvezetők szerint ez kamu, és azok a szintek nem is léteznek. Ez egy répa, amit lengetnek az ember orra előtt.

Ön meddig jutott el?

Én még a clear szinttől is nagyon messze voltam, a munkatársak nem szoktak eljutni odáig sem, pont azért, hogy ne tudják, mi az. Az lelkesebb, aki nem tudja, hogy mit kell eladni. Aki eljut a felsőbb szintekig, azokban általában már van valami csalódottság.

Az első OT-szint elérése Magyarországon körülbelül mekkora anyagi ráfordítás?

Huszonvalahány-harmincmillió forint. OT VIII-ig az egész körülbelül százmillió.


Tom Cruise

Tom Cruise Kínában vigyorog szeptemberben


A könyvben viccesnek találtam azt a részt, amikor mérgesen ír Tom Cruise-ról, a szcientológia legismertebb arcáról. Miért volt önben és más szcientológusokban is erős ellenérzés vele szemben?

Ennek az az oka, hogy aki az egyház munkatársa, az általában nem a pénzért csinálja ezt, hanem spirituális okokból. Tom Cruise pedig az amerikai fogyasztói társadalom szimbóluma. A munkatársak többsége éppen ezt utálja a legjobban. Az, hogy pont egy filmsztár, egy pénzt és csillogást képviselő ember lett az egyház arca, nagyon ellentmondásos. A munkatársakat azzal bátorítják, hogy a pénz igazából semmit nem ér a szellemi szabadsághoz képest. Ezzel szöges ellentétben az egyház rendkívül pénzéhes. Ez az ellentmondás az egyházban dolgozóknál egy idő után belső konfliktust okoz. Elvileg az ember azon dolgozik, hogy szellemileg felemelje a többieket is, ehhez képest a napi tevékenysége abból áll, hogy kitől, mikor, mennyi pénzt kell beszedni.

Jelenleg van köze bármilyen egyházhoz vagy vallási szervezethez?

Nincs.

De vannak olyan filozófiai, vallási gondolkodók, akik érdeklik?

Persze. Most Eckhart Tollénél tartok, A most hatalmából megértettem egy csomó mindent a szcientológiával kapcsolatban, hogy Hubbard bizonyos gondolatokat honnan szedett, és hogyan ferdített el ahhoz, hogy az ő rendszerének az érdekeit szolgálja. Nekem a szcientológia után, ami mindig kényszeresen azt keresi, hogy mit rontottál el a múltban, nagy megkönnyebbülés volt, hogy ő azt mondja, hogy a mostban kell élni és a jelenbeli problémákat kell megoldani.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!