Ha Barcelonában születtél, jól fogsz keresni az NBA-ben

Fotó: Getty Images / Stephen Dunn

-

Persze nem olyan jól, mint a Los Angeles-iek vagy a New York-iak, de sokkal jobban, mint a miamiak.


A Hoops Hype című, az észak-amerikai profi kosárlabda-ligával (NBA) foglalkozó honlap szórakoztató listát állított össze arról, hogy mely városok szülöttei kaszálják a legnagyobb pénzeket a ligában.

Ezek szerint Los Angelesbe érdemes irányítani a gólyát, mert az onnan származó játékosok az elmúlt szezonban mintegy 142,5 millió dollárt, az NBA-ben kiosztott pénzek 6,19%-át rakták zsebre – élükön a Houston Rockets nagy szakállú sztárjával, James Hardennel.LA-t a keleti parti kosárnagyhatalom, New York követi, melynek szülöttei között mintegy 90 millió dollárt osztanak szét. Fontos ugyanakkor, hogy ezen a lóvén csak 12-en osztoznak, míg a Los Angeles-i suskát 24 felé kell szétdobni.

A dobogó harmadik fokára a chicagóiak fértek föl (68 millió dollár megy 9 felé), a negyedik helyre pedig a szezon végén visszavonult Kobe Bryant behozta Philadelphia szülötteit (61,5 millió hat részre osztva).

A listán az első tízben egy, míg a top 15-ben három, az Egyesült Államokon kívüli város van. A top tízes történetesen egy európai város, mégpedig Barcelona (39,8 millió megy háromfelé). A ligában játszó négy spanyol spíler közül kettő (Pau és Marc Gasol) a katalán fővárosban, míg Ricky Rubio El Masnou-ban született, amely egy kőhajításnyira van Barcelonától.

A másik két kívülálló „adományozó”, Melbourne (32 millión osztoznak hárman), amely Dante Exum és Andrew Bogut mellett büszkén vallhatja szülöttjének a Cleveland Cavs sztárját, Kyrie Irvinget, illetve Toronto, ahonnan öten nyújtják a kezüket 30 millió dollárért.