Ha az LMP nem marad ki az összefogásból, Budapest az ellenzéké lenne

Fotó: Vs.hu, Kozma Zsuzsi / Béla Fotós

-

Ha az LMP annak idején igent mond a baloldali összefogás hívására, akkor a Kormányváltók most letarolhatták volna Budapestet. És országosan sem lehetne kétharmada a kormánypártoknak az új parlamentben. – Játék a számokkal, a történelmietlen „mi lett volna, ha” verzióval kalkulálva.


A VS.hu számítása szerint egy, a mostani ötpártiénál nem sokkal nehezebben megjegyezhető MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-LMP nevű szövetség a főváros 18 egyéni választókerületéből 16-ot megnyerhetett volna, míg a Fidesz-KDNP kénytelen lett volna beérni a XII. és a XVII. kerület megszerzésével.

A Belvárosban és csatolt körzeteiben Rogán Antal a kormánypárt jelöltje valamivel több mint 20 ezer szavazatot kapott. Ha Schiffer András, az LMP társelnöke visszalép és Kerék-Bárczy Szabolcsot, a „kormányváltók” jelöltjét támogatta volna, akkor kicsivel több mint 400 szavazattal bepirosodott volna a főváros közepe. Feltéve, ha az LMP szavazói mind az összefogást támogatják. Újbudán (XI. kerület) szintén kormányváltó mandátumot ért volna, ha a zöldek és a pirosak összeborulnak. A XII. kerületben egy kicsit „szélesebb” koalíció kellett volna a sikerhez, amelybe a balosoknak az LMP mellé Szili Katalinékat, a kisgazdákat, de még a sportos, egészséges magyarokat is be kellett volna vonniuk. Ebben a körzetben tehát mindenképpen narancsos többség lett volna. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is hálás lehet Schiffer Andráséknak, hiszen az LMP külön utas politikája nélkül jó eséllyel a II. kerületben sem nyert volna kormánypárti jelöltként. Józsefvárosban is nagy verést kapott volna a Fidesz, ha az LMP összefogott volna a baloldallal. Ugyancsak váltás lett volna a XVI., a XVIII. és a XXII. kerületben is. A XVII. kerületben azonban nagyon elégedettek a kormánnyal, így ott még együtt sem tudtak volna változtatni. Vidéken ugyanakkor nem csak a „kormányváltók”, hanem az LMP is katasztrofális eredményeket ért el. Ezzel együtt közösen Pécs mindkét választókerületében és Nyíregyháza 1-es számú körzetében is parlamenti mandátumot szerezhettek volna. Természetesen egy párt stratégiáját elvi és gyakorlati megfontolások egyaránt befolyásolják. Az LMP Schiffer Andrással az élen következetesen nem a hazai politikát leginkább meghatározó a bal- és jobboldali kategóriákban szeretné magát meghatározni, egy önálló pólust kíván képezni a politikai mezőben. Aki ezzel a pártban nem értett egyet, végül kivált, és megalakította a Párbeszéd Magyarország Pártot, amely ma az ötpárti baloldali szövetségben találta meg a helyét. Mindebből következik, hogy azok, akik vasárnap az LMP-re voksoltak, nem feltétlenül támogatták volna a pártot, ha nem a rá jellemző politikát viszi.