Ha az "igen" győz a görög népszavazáson, Alekszisz Ciprasz lemond

Fotó: MTI/EPA/ANA / Szimela Pancarci

-


Hétfő esti, az ERT tévécsatornának adott interjújában a görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz arra kérte a görögöket, hogy szavazzanak nemmel az európai hitelezők ajánlatára a vasárnapi népszavazáson, pontosabban "minden erejükkel utasítsák el" azt, számolt be a Guardian. Továbbra is úgy véli, a "nem" győzelme esetén Athénnak még lesz lehetősége jobb feltételeket elérni hitelezőivel szemben.


Ciprasz reagált Juncker mai kemény kritikájára is: szerinte öt hónappal ezelőtti kormányra kerülésük óta "mindent megtettek, ami emberileg lehetséges" volt, hogy megoldást találjanak, és nem ők álltak fel a tárgyalóasztaltól, hanem az történt, hogy mindössze 48 órát kaptak, hogy elfogadjanak vagy elutasítsanak egy ajánlatot, amellyel kapcsolatban nem volt tárgyalási lehetőségük.

Úgy véli, a "nem" győzelme sem vonja okvetlenül maga után az eurozónából való kilépést: "szerintem nem akarnak minket kidobni az eurozónából, mert az túl sokba kerülne nekik" - mondta.

Azt is hangsúlyozta, hogy tiszteletben fogja tartani a népszavazás eredményét, és határozottan utalt rá, hogy az "igen" győzelme esetén lemond.