Ha a szülő nem hajlandó, a gyámhatóság viszi orvoshoz a gyerekeket

Fotó: DPA / Wolfram STEINBERG

-

Hatóságilag lehetne kötelezni a szülőket, hogy lássa orvos a gyereküket – a gyermekvédelmi törvény módosító javaslata szerint.


Hatósági kényszerrel is orvosi vizsgálatra lehetne vinni gyerekeket – többek között ez szűrhető le a gyermekek védelméről és az egészségügyről szóló törvények módosítását célzó javaslatból. A Selmeczi Gabriella és Horváth László fideszes képviselők által jegyzett javaslat szerint egyebek mellett a figyelőrendszert azzal lehetne jobbítani, hogy olyan esetekben is legyenek az ellátórendszernek információi a gyerekek veszélyeztetettségét illetően, amilyenekben most nincs.

Tipikusan eszköztelen a gyámhatóság akkor, amikor a szülők nem hajlandók együttműködni a háziorvossal, védőnői szolgálattal, így nem lehet bizonyítéka a gyámhatóságnak arról, hogy a gyermeket érte-e bántalmazás a családban, illetve fejlődése megfelelő ütemben zajlik-e.

Annak érdekében, hogy a hatóság keze ne legyen megkötve, a törvény kötelezővé tenné a szülőknek, hogy együttműködjenek a háziorvossal és a védőnői szolgálattal. Vagyis a szülők nem tilthatnák ki az orvost és a védőnőt a háztartásból. Ha ezt mégis megkísérelnék, akkor egyéb, veszélyeztetésre utaló bizonyíték nélkül is jogosult lenne a gyámhatóság akár hatósági kényszer alkalmazásával is információt szerezni. Hasonlóképpen automatikusan súlyos veszélyeztető oknak minősül a jövőben, ha a szülő a bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltatóval, intézménnyel vagy a köznevelési intézménnyel tagadja meg az együttműködést.


Most csak a csecsemőket védi a rendszer


Hogy ez pontosan milyen következményekkel járna, azt nem részletezi a javaslat, csak annyit, hogy a gyámügyi törvény szabályai lennének ez esetben irányadók. Egy elmaradt orvosi vizsgálat vélhetően nem jelenti majd a gyerek kiemelését a családból, de kérdés, hogyan lehet majd arra kényszeríteni a szülőket, hogy szűrésre vigyék a gyereket. A javaslat szerint szigorítani kellene a gyerekek kötelező vizsgálatait: most csak az újszülötteket és a tanköteles gyerekeket kell kötelező szűrésre vinni, ám ezeket a szűréseket gyakoribbá tenné a javaslat.

Három éve vált ismertté az az eset, hogy egy szigetszentmiklósi családban rendszeresen verték és szexuálisan bántalmazták a szülők a gyerekeiket, mocsokban tartva őket. Az ellátórendszer semmit sem tett a gyerekek kimentéséért. Még súlyosabb volt az az ügy, amikor egy gyöngyösi kislány az ellátórendszer asszisztálása mellett egyszerűen éhen halt a szülei hibája miatt. Ezek az ügyek hívták fel a figyelmet arra, hogy a gyermekvédelemben jelentős rések vannak, az egyes szervezetek, hatóságok egymásra várva nem tesznek, illetve kellő információ hiányában nem tehetnek semmit.