Ha a netezőkön múlik, ennek a hajónak lesz a leghülyébb neve

Fotó: Natural Environment Research Council

-

A Környezettudományi Kutatási Tanács csak pár jó tippet kért, de egy halom trollt kaptak a nyakukba.Kockázatos dolog az internetezőket megkérdezni, ezt előbb-utóbb mindenki megtanulja. A Megyeri-hidat Steven Colbert után akarták elnevezni, 2009-ben a Time magazin legbefolyásosabb ember szavazását trükközték meg úgy, hogy a 4chan fórum akkori vezetője nyerje meg. Most a brit Környezettudományi Kutatási Tanács (NERC) tanulja meg, hogy nagy butaság kirakni egy szavazógépet a honlapjára, amibe bárki beleírhat bármit.


A NERC 78 milliárd forinttért építtetett egy új, 15 ezer tonnás sarkkutatóhajót, amelyet 2019-ben fognak tengerre bocsátani. Elkövették viszont azt a hibát, hogy a népet kérdezték meg, mi legyen a hajó neve. Jöttek remek ötletek is, amik a sarkvidékhez kapcsolódnak vagy nagy brit felfedezőket idéznek fel. A legtöbb szavazatot összegyűjtő javaslat azonban nem ez, hanem a


Boaty McBoatface

Ráadásul nem is csak egy-két szavazattal vezet a vicces név, hanem több mint tízszeres előnye van. És valószínűleg azért csak ennyi, mert a honlap folyamatosan le van robbanva a terheléstől.Az utórezgésekből úgy tűnik, hogy az oldal tervezésekor még gondoltak arra, hogy a beküldött ötleteket moderálni kell. A honlap rendelkezik ilyen funkcióval, de a viccesen hülye Boaty McBoatface mégis átcsúszott a szűrőn. Szerencsére a versenykiírásban szerepel, hogy a végleges nevet a NERC igazgatójának is jóvá kell hagynia, így lehet, hogy a végén mégis RRS (azaz Royal Research Ship) Ernest Shackleton vagy RRS Henry Worsley lesz a hajó neve.