Gyűrűsfarkú makik születtek Nyíregyházán

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Négy héten belül hat gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) született a Nyíregyházi Állatparkban. A kölykök között van egy ikerpár is. Alábbi cikkünkből megtudhatja, hogy a katták egyik kedvenc elfoglaltsága a reggeli napozás.


Az apró kis állatok 4 és fél hónapnyi vemhesség után jöttek a világra. Míg a pár naposak anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, az idősebb, egy hónapos állatok már a felnőttek hátán lovagolnak. Az újszülött makik kék szemmel jönnek a világra, de szemük pár hét után élénksárga színűvé változik – írja az állatpark a Facebook-oldalán.A kis makik öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetni fognak a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is. Az állatok Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, és a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon.Angolul és latinul is lemúroknak nevezik őket – és közeli rokonaikat is – mivel kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe.Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben.
Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban. A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság.