Gyurtát elvitték a doppingellenőrök

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Anikó

-

A történelmi rekordra törő Gyurta Dánielt rögtön az előfutama után doppingvizsgálatra küldték a vizes vb-n. Balog Gábor az utolsó helyen jutott tovább, de ennek nyomós oka volt, Sztankovics Annának még van tanulnivalója a szélső pályákon.


Gyurta Dániel történelmi sikerre készül a kazanyi vizes vébén: ő lehet az első, aki háromszor is megvédi a vb-címét 200 mellen. Gyurta 2:09.81 perccel nyerte az előfutamát, összesítésben az ötödik legjobb idővel jutott a 17.29 órakor kezdődő elődöntőbe.

„Reggeli úszásnak tökéletesen megfelelt, ezt gyakoroltuk, hogy 2:09-et tudjak jönni, a helyezés most másodlagos. Az idő és a technika volt a lényeges, egyikkel sincs gond” - nyilatkozta a versenyző a szövetségnek, majd annyit még hozzá tudott tenni, hogy „délután azért 2:08 kell majd a döntőhöz”, de nyomban el is vitték doppingvizsgálatra.

Csütörtök délelőtt Balog Gábor is elődöntőbe jutott, 200 háton, az utolsó, 16. helyen. Ez ugyan nem kecsegtet döntőbe jutással, de Balog úgy érzi, képes lesz regenerálódni a 17.57-kor startoló futamig. „Mondhatnám viccesen, hogy az edzőm, Petrov Iván azt kérte, csak annyit adjak ki magamból, amennyi kell. De az a helyzet, hogy a tegnapi váltó eléggé kifacsart, kétszer is megjavítottam az egyéni legjobbamat, cserébe reggelre fájt mindenem, éjjel háromszor ébredtem fel, forgolódtam - vallotta be. - Pedig hát mégiscsak ez a fő számom, azaz a továbbjutás a minimum, de úgy nehéz, hogy a harmadik ötvenen kicsit pihenek, viszont nem tudok úgy hajrázni. Mégis összejött a középdöntő, délután már biztos jobb lesz, addigra regenerálódom.”

A 19 éves Sztankovics Anna az utolsó helyen végzett a futamában 200 mellen, és elismerte, hogy van még mit tanulnia: „Most nem elsősorban az időre figyeltem, inkább az volt a célom, hogy a lehető legjobban érezzem magam a vízben, élvezzem az úszást, de persze közben menjek is. Ez csak többé-kevésbé sikerült, az első száz teljesen rendben volt, a második már jobban fájt, de így is sikerült a reggeli legjobbam környékén úsznom. Viszont azt még tanulnom kell, hogy a legszélső pályákon is jól menjek.”