Gyurtát elvitte a hév

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Gyurta Dániel egyik edzője, Virth Balázs szerint a magyar úszó történelmet akart írni, de az első ötvenen túl nagy tempót ment.


A kazanyi világbajnokságon 200 mellen Gyurta a harmadik helyen végzett, pedig 2009 óta minden vébén és Eb-n, valamint a londoni olimpián is uralta ezt a számot. Ezúttal azonban nem jött a szokásos hajrá, többek között azért, mert rendkívül erősen kezdett a mezőny.

”Nem erre készültünk, mert jól ment a bemelegítésen, a munkát is elvégeztük, jó formában volt” - kezdte Virth az M4-nek.


Nem mondanám, hogy bedőlt mások taktikájának, de elvitte a hév.

„Az a bosszantó, hogy olyan idővel lehetett volna nyerni, amire ő képes. Szeretett volna történelmet írni, de túl leszünk rajta” – utalt az edző arra, hogy az ausztrál Grant Hackett és az amerikai Ryan Lochte után Gyurta a harmadik úszó lehetett volna, aki egymás után négy világbajnoki címet nyer ugyanabban a számban.


Virth Balázs leszögezte, hogy Gyurta annak ellenére motivált volt, hogy zsinórban mindent megnyert az elmúlt években. „Fiatalon a japán Kitadzsimát akarta megverni, majd amikor egy világversenyen legyőzte, akkor onnantól igazi példaképpé nőtte ki magát, és már mindenki őt akarta megverni. Négy vébén indult, négy érmet nyert, nem szégyen ez a harmadik hely, ő is büszke rá, mi is azok vagyunk.”