Gyurta: Nekem jó ez így

-

Szilágyi Liliána a hetedik helyen végzett 200 méteres pillangóúszásban a kazanyi világbajnokságon csütörtökön. Gyurta Dániel a harmadik idővel jutott a döntőbe 200 mellen, de ezzel ő tökéletesen elégedett.


A női 200 pillangó tavalyi ifjúsági olimpiai bajnoka legjobbjától hat századdal elmaradva, 2:07.05 perccel, a harmadik legjobb idővel jutott be a döntőbe, ahol azonban nem tudta megismételni ezt a teljesítményét. Szilágyi az első ötven méter után hetedikként, majd száznál nyolcadikként fordult, 150-nél ismét hetedik volt, és némileg közelebb is zárkózott közvetlen ellenfeleihez, de előrébb nem tudott lépni: 2:07.76-tal csapott a célba.

„Elégedett vagyok, bár nagyon rossz helyzetben versenyeztem, mert a győztes japán úszott mellettem. Ezért őszintén szólva nem úsztam ki magam, maradt még bennem” – nyilatkozta a döntő után az M4-nek a 18 éves magyar úszó először szerepelt döntőben felnőtt világbajnokságon. „Nagyon jó gyakorlás volt, életem első felnőtt világbajnokságán döntős voltam, hetedik lettem, ha a végén jobban jön ki a fal, még jobban is sikerülhetett volna.”

Szilágyi azt is elmondta, hogy neki még új ez a helyzet, nem versenyzett sokat felnőttek között. „Leginkább azt akartam felmérni, hogy jövőre milyen esélyekkel indulhatok, és most nagyon boldog vagyok. Jövőre még jobb lesz” – tette hozzá.


A döntőzést külön meg kell tanulnia Szilágyinak is


Gyurtának nem esett jól az úszás, de ez így van rendjén

Gyurta Dániel 2 perc 8,52 másodperces idővel, a harmadik legjobb eredménnyel jutott be a pénteki döntőbe legerősebb számában, 200 mellen.

„Nem esett jól az úszás, de egy 2,08-as időnek nem is szabad jólesnie” – kezdte Gyurta a középdöntő után az M4-nek. „Nem volt egy kiúszott 200 méter ez a részemről, de nem is akartam, hogy az legyen. Nekem jó ez így, hogy a harmadik idővel kerültem be, ezek az idők maximum a bevonulási sorrendet határozzák meg a döntőben. Most már nagyjából kiderült mindenkiről, hogy kiben mennyi van. Beszélni fogok az edzőimmel, a testvéremmel, feltérképezzük, hogy kiben mennyi lehet még, és kiszámoljuk az optimális taktikát. Ez a 200 mell egy nagyon érdeles versenyszám.”

A szám olimpiai bajnoka az úszószövetség Facebook-oldalának is rendkívül higgadtan értékelt. „Minden úgy történt, ahogy elterveztük - láttam, hogy a japán srác nagyon megy, ami nem meglepő, hiszen ő a világranglista-vezető, az amerikai Cordest is figyeltem, azaz semmi különös nem történt. Talán egy picit erősebben kezdtem a tervezettnél, ezért is engedtem ki az utolsó ötvenen némiképp, hogy ne lőjek el mindent a döntő előtt. Bennem még maradt, az biztos, holnap kiderül, hogy a többiek mennyit tudnak még. Vagyunk öten, akik képesek lehetünk 2:07-es időre, hogy közöttünk mi lesz a sorrend, azt senki sem tudja megmondani."


Még egy magyar szerepelt a csütörtöki elődöntős programban, de Balog Gábornak nem sikerült a legjobb nyolc közé kerülnie 200 méter háton. Ő az előfutamból a 16. idővel, 1:58.55 perccel került az elődöntőbe, ahol az első futamban 1:57.91-gyel ötödik lett. A másodikban azonban heten is jobbnak bizonyultak nála, így a 12. helyen végzett.