Gyurta Gergelyt combon rúgták, de elérte, amit akart

Forrás: MTI/MTVA / Kovács Anikó

-

Jól szerepeltek a magyar nyílt vízi úszók az abu-dzabi világkupán, Gyurta Gergely és Papp Márk kiharcolta az olimpiai selejtezőt.


Világbajnoki erősségű mezőny gyűlt össze 10 km-es nyílt vízi úszó-világkupa-sorozat második állomásán, Abu-Dzabiban – közölte az úszószövetség. Az amerikaiakat leszámítva a kazanyi vb valamennyi távjának összes érmese elindult, ráadásul még a kazanyit is felülmúlta a résztvevők létszáma. Ilyen körülmények közt Risztov Éva hetedik helye, illetve az olimpiai selejtezős indulási jogot itt kivívó Papp Márk (10.) és Gyurta Gergely (14.) szereplése is kiváló.

Gyurtáék mezőnyében 81-en indultak, a szövetség szerint igazi húsdaráló volt, a hajrában kapott is egy jókora rúgást a bal combjára Gyurta, aki sántikálva jött ki a partra: „Ez a tíz kilométer összességében életem egyik legkönnyebb versenye volt, már ami az iramot illeti – merthogy az utolsó két bójánál iszonyatos nagy verekedés zajlott. Érdekes módon a verseny közben sikerült kikerülnöm szinte mindent, ezzel elégedett vagyok, a végén viszont tényleg kaptam egy óriási rúgást.”

Papp Márk nem készült taktikával, mert „egy ilyen viadalon, ahol nyolcvanegyen indulnak, és a világ legjobb húsz versenyzője is rajthoz áll, nagyon nem lehet tervezni. Ott akartam maradni az elején, és össze is jött ebben a viszonylag könnyű iramban.”

Risztov Éva az elején még azon izgult, le tudja-e úszni egyáltalán a távot, de „nem azért, mert nem edzettem rendesen, hanem mert februárban még sohasem úsztam tíz kilométeres versenyen. Teljes mértékben elégedett vagyok az eddigi felkészüléssel, nem gondoltam volna, hogy ennyire jól fog esni. A hajrában beálltak elém, de úgy voltam vele, nem ez az a verseny, ahol nekiállok verekedni a még jobb pozíciókért, különben is azért jöttünk, hogy megnézzük, mik azok a hiányosságok, amelyeken Rióig javítani kell.”

A júniusi, setubali olimpiai kvalifikációs versenyről egy magyar juthat ki Rióba a tíz kilométeres távon.