Gyurmahorrornál nem is kell jobb randifilm

Forrás: Anilogue

-

November 25. és 29. között, három budapesti moziban rendezik meg az Anilogue-ot, az animációs filmek legnagyobb hazai fesztiválját. Az idei nemzetközi felhozatal legmenőbb filmjei közül vetítik majd Charlie Kaufman rendezői visszatérését, az Anomalisát, a legutóbbi animesikereket, de lesz spanyol gyurmahorror és nyomasztó cseh bábjáték is. A legizgalmasabbnak tűnő filmeket ajánljuk.


Kahlil Gibran: A Próféta (The Prophet)

Kahlil Gibran (ejtsd: Halíl Dzsibrán) író, képzőművész és filozófus negyven nyelvre lefordított klasszikusát, A Prófétát dolgozták fel egy egészen hosszú, kétórás animációban. Gibran a 19-20. század fordulóján élt és alkotott, az Oszmán Birodalom alá tartozó Libanon területén született. Írásait kezdetben arabul, amerikai emigrációja idején már angolul írta, többek között a Biblia, William Blake és Nietzsche volt rá nagy hatással.A Próféta nem feltétlenül számít könnyen befogadható olvasmánynak: a vallási tételeket mellőző „őszinte hitről és a szeretetről szól”, és Gibran a kor romantikájának megfelelően túláradó líraisággal fogalmazta meg gondolatait. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a libanoni szerző volt kora eggyel igényesebb Paolo Coelhója, és a hetvenes évek New Age spirituális mozgalmának egyik gyakran hivatkozott alakja (még John Lennont is megihlette).Attól viszont remélhetőleg nem kell tartanunk, hogy a papíron erőteljes líraiság túlcsordulna a vásznon is, mivel az animációt kilenc teljesen különböző stílusú és látásmódú rendező jegyzi. A politikai fogoly, Mustafa és a nyolcéves kislány, Almitra barátságának történetét többek között a Disney világából érkező francia Brizzi-ikrek (Goofy, Kacsamesék: Az elveszett lámpa kincse, Babar), a tavalyi Oscar-esélyes Tenger dalának ír rendezője, a vízfestékkel dolgozó Tomm Moore és a talán legismertebb független animációsfilmes, Bill Plympton dolgozták fel.

Vetítik: nov. 25. 19.00 (Uránia), nov. 28. 17.00 (Uránia)


A fiú és a szörnyeteg (Bakemono no ko)

Hoszoda Mamoru korábbi filmjeit csak az Anilogue-on lehetett megnézni Magyarországon. Szerencsére ez a helyzet most változik, a kortárs animáció egyik legnevesebb rendezőjének új filmjét jövőre hagyományos moziforgalmazásban is bemutatják itthon, de ettől még a fesztiválon is érdemes lehet elcsípni.A Mijazaki örökségét követő, bizonyára szép és humanista történetben egy tokiói kiskamasz ébred rá, hogy az általa ismert hétköznapokon túl létezik egy mágikus bestiák lakta világ is, mikor megismerkedik a címbeli, egyszerre barátságos és ijesztő szörnnyel, és mindenféle varázslatos kalandokba keverednek. Civilizáció és természet, valóság és fantázia, gyerek- és felnőttkor határán játszódó, nívós meseanimét várunk.

Vetítik: nov. 27. 19.00 (Puskin), nov. 29. 19.00 (Uránia)Fantomfiú (Phantom Boy)

A Fantomfiú egy tizenegy éves New York-i fiúról szól, akinek ritka betegsége egyben a különleges képessége is: bármikor ki tud lépni saját testéből, szellemként képes lebegni a város felett, és minden probléma nélkül át tud kúszni a falakon.


fantomfiú


Amerika új hőse azonban nem Marvel-képregényekből született CGI-animált figura, hanem a titkon rablásokhoz asszisztáló macska történetét, a korábban Oscarra jelölt Egy macska kettős életét jegyző francia szerzőpáros új rajzfilmje. A sztori szerint Leo összebarátkozik egy kerekesszékbe kényszerült, de bevállalós zsaruval, és együtt mentik meg New Yorkot a város áramszolgáltatásának megszüntetésével fenyegetőző főgonosztól.Jean-Loup Felicioli és Alain Gagnol munkája elsősorban a fiatalabb közönségnek szól, de a film noiros hangulat és a Törött arcú férfi névre hallgató gonosz kubista arcberendezése miatt megéri felnőtt fejjel is beülni rá.

Vetítik: november 28. 15.00, nov. 29. 11.00 (Uránia)


Megszállva (Pos eso)

A tavalyi év spanyol animációs sikerében az ünnepelt flamencotáncosnő, Trini feje fölött egyszer csak összecsapnak a hullámok: váratlanul megözvegyül, ráadásul kisfia, Damien is egyre furcsábban kezd viselkedni. Mivel az orvosok tehetetlenek, Trini kétségbeesésében egy Lenin atya nevű paphoz fordul, aki szerint a fiúcskát megszállhatta az ördög.Sam Ortí gyurmafilmje előszeretettel játssza újra és parodizálja a leghíresebb horrorok kliséit, csak az előzetesben megidézi Az ördögűzőt, a Hellblazert, az Alient és az Óment. Kellemes, önfeledt szórakozásra számítunk, váratlan ötletekkel, sötét és gonosz humorral, és mindenféle gusztustalan módon szörnyet haló gyurmafigurákkal.

Vetítik: nov. 28. 19.30 (Art+ Cinema), nov. 29. 19.00 (Puskin)


megszállva


Anomalisa

Charlie Kaufman nem rendezett filmet a halk szavú és érzékeny Kis-nagy világ óta, így talán az ő visszatérését várjuk a leginkább a fesztiválon. Igaz, most nem egyedül dolgozott, hanem egy stop-motion animátorral, Duke Johnsonnal közösen jegyzi a Velencében a zsűri nagydíjával jutalmazott Anomalisát, de biztosak lehetünk benne, hogy a végeredmény illik majd Kaufman nyomasztó és depressziós, de finom és intelligens történetei közé.


anomalisa


A forgatókönyvet Kaufman saját rádiójátékából írta, de az alapötlet állítólag filmen is működőképes – a főhős ugyanis a paranoiás depressziónak egy olyan változatában szenved, amikor a környezetében mindenkit ugyanannak az egy embernek vél, és ugyanazon a hangon is szólnak hozzá.Johnson groteszk bábfiguráit nézve és a klasszikus Embervadász paraarcának, Tom Noonannak a hangját hallgatva (ő szinkronizálja a két főhősön kívül az összes többi szereplőt) nyilván bárki átérzi Michael Stone-nak az életuntságát. A népszerű önsegélyező könyveket író Stone életének egyformaságát egy nő betoppanása töri meg, de nem vennénk rá mérget, hogy Kaufman happy enddel jutalmazza majd a nézőt.

Vetítik: nov. 28. 19.00, nov. 29. 15.00 (Uránia)


Candide kalandjai

Ha valaki még nem látta volna, az most az Anilogue-on végre megnézheti Bera Nándor Candide-ját. A Voltaire-regény adaptációjában Candide egy huszonegyedik századi, később pedig egy jövőben élő fiatal, aki hol elveszíti, hol megszerzi a szép Kunigunda kegyeit, és aki elvakult rajongással igyekszik betartani tanítómestere, Pangloss életvezetési tanácsait. A leprától rothadó lábú és arcú mester, aki az eredeti műben a tudományokat is barokkos terjedelmig fokozza (metafizikával vegyes teológiát és kozmológiával kapcsolatos cretinológiát tanít) a mai kontextusba átültetve nem is lehetne más, mint egy sikerkönyv szerzője; guru, aki megmutatja az utat a boldogság felé.candide


A röhejessé tett optimizmus és a filozofáló süketelés a boldogságkeresésről nagyon is aktuálissá teszi a jó kis műanyag szintizenével aláfestett Candide kalandjait, amit ráadásul Bera nagy sikerű diplomafilmjéhez, az abszurd Fákhoz hasonlóan szintén remek szinkronnal támogattak meg. Panglossnak Kulka János, Kunigundának Jordán Adél, Candide-nak pedig Rajkai Zoltán kölcsönözte a hangját.

Vetítik: november 26., a Visegrád Rallye szekcióban (Art+Cinema)April és az ál-világ (Avril et le monde truqué)

A steampunk egyre népszerűbbé válik az utóbbi években, filmen (Sky Kapitány és a holnap világa), könyvben (Scott Westerfield Leviatán-sorozata) és rajzfilmben (Gőzfiú) is. Azokról az alternatív, sosemvolt múltban játszódó történetekről van szó, amelyekben a technológiai fejlődés alapját a gőzgépek jelentik, a kitalált világok így nosztalgikus retróhangulatot árasztanak, miközben megmaradnak futurisztikus sci-finek.


april és az ál-világ


A Franciaországban idén tavasszal bemutatott April és az ál-világ a francia képregény élő legendája, Jacques Tardi képregényén alapul, és a címszereplő kislány kalandjait meséli el, aki elveszett szüleit szeretné felkutatni. 1941-ben járunk, de szó sincs nácikról, ebben a valóságban V. Napóleon ül Franciaország trónján. A nyugalmat az bolygatja meg, hogy egyre-másra tűnnek el megbecsült tudósok, a hősnő is emiatt kezd el nyomozni. Két társa is van, egy Darwin nevű beszélő macska és egy utcagyerek, Julius.Ezt az aprólékosan kidolgozott, egyedi látványvilágú, sodró lendületű sci-fi rajzfilmet annyira fontos bemutatónak tartották a franciák, hogy egy jövő tavaszig látható kiállítást is nyitottak a párizsi Iparművészeti Múzeumban, a film honlapján pedig egy jópofa játékon keresztül lehet megismerkedni a sztorival és a figurákkal.

Vetítik: nov. 28. 13.00 (Uránia), nov. 29. (17.00)


A halbolt hercegnője (Malá z rybárny)

A cseh Jan Balej stop-motion animációja Hans Christian Andersen Kis Hableányának laza átirata. Az eredeti meséhez képest Balej története jóval elégikusabb, az emberek világa pedig sokkal kiábrándítóbb.


A halbolt hercegnője


Az alkotók nem a kincsekkel teli vízalatti világot szemelték ki helyszínül, hanem száműzték onnan a tengerek urának családját, és egy forgalmas kikötő szolgál a cselekmény háttereként. Balej a mesét a mai világ morális kérdéseinek megválaszolására használja fel: a tenger mélye például zavaros a rengeteg algától, szennyezett a vízben úszó roncsdaraboktól és szeméttől. A szárazföldre kényszerített kékvérű család pedig a sors kegyetlen humorának köszönhetően éppen egy halboltot kénytelen üzemeltetni.Innen szökik meg a boldogtalan és naiv főhős, a Little-nek nevezett hableány, aki - ahogy az meg van írva – azonnal beleszeret egy hús-vér emberbe. Balej feldolgozásában azonban a hercegnek köze sincs a tündérmesékhez, a pasi egy nightclub tulajdonosa, aki Little érzéseit kihasználva lábakra cseréli a lány uszonyát, és befogja dolgozni a pult mögé.

Vetítik: nov. 27. 19.30 (Art+Cinema), nov. 28. 16.00 (Puskin)


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!