Gyurcsányt a magyar jólét hiányolására sarkallta az álbrókerbotrány

Fotó: MTI/MTVA / Mészáros János

-

„Nagyon nehéz szenvedélyek és indulatok nélkül beszélni és megnyugtató mondatokat mondani az álbróker-botrány kapcsán, mert senki nem tudja, mit történt – utalt a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-vel kapcsolatos hírekre Gyurcsány Ferenc az országjáró körútja karcagi helyszínén. A sétálóutcán megjelent mintegy ötven ember előtt beszélt a jólét hiányáról és az orvosok elvándorlásáról is.


A DK elnöke Vadai Ágnes alelnökkel tartott utcafórumot Karcagon. Ezzel a Megélhetést! Biztonságot! eseménnyel országjárást kezdett. Gyurcsány beszélt a Kun-Mediátorról (az MNB kedden mondta ki, hogy jogosulatlan betétgyűjtésnek minősülhet a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. tevékenysége, a kár néhány milliárd forint lehet a jegybanki vizsgálat jelen állása szerint), kiemelte: a cég húsz százalék kamatot ígért az ügyfeleknek, ami egy minimális pénzügyi ismeretekkel rendelkező ember számára is gyanús. Miért nem tűnt fel semmi a rendőrség gazdaságvédelmi részének, a pénzintézeteknek? - tette fel a kérdést.


Azt is mondta, hogy „iszonyatos szükségben szenvednek sokan", rengeteg uniós pénzt költenek az országban, még sincs jólét. Megjegyezte: több orvos megy el az országból, mint amennyit képeznek. Arra kérte a jelenlevőket, hogy „vegyék birtokukba a várost, a megyét, és ne ijedjenek meg, ha valakinek nem tetszik, ha politizálnak". Ő Karcagon azt mondta, hogy most nem politizálni szeretne, hanem azt, hogy az emberek büszke polgárok legyenek, hogy akarjanak valódi polgári részvételt, és ne térjenek ki a vita elől, mert az építő lehet.


Az eseményen részt vett Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke, és egy tucatnyi Fidesz-szimpatizáns, jobbikos is. „Mit keresel itt?", „Szemkilövető szégyelld magad!" – feliratú lapokat tartottak maguk elé.