Gyurcsány vagyonvizsgálatot kér maga ellen

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A DK szerint a Fidesz ukrajnai szavazatokkal nyerné meg a választásokat.


A Demokratikus Koalíció szerint a kormány magyarul nem beszélő ukrán állampolgároknak ad luxusnyugdíjat, hogy szavazataikkal hatalomban tartsa a Fideszt. Varju László, a DK alelnöke, országgyűlési képviselő azt mondta: azzal a kérdéssel fordultak a kabinethez, hogy milyen céllal fordítottak 210 millió forint közpénzt ukrán állampolgárok nyelvoktatására. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt válaszolta, hogy magyarul nem beszélő határon túli magyaroknak szerveztek tanfolyamokat.

Varju szerint a válasszal a "nemzetieskedő Fidesz" egyszerre alázta meg a határon túl élő magyarokat és leplezte le, hogy a kormány közpénzből tanít ukrán állampolgárokat a magyar állampolgárság megszerzéséhez. "Nyelvében él a nemzet" – mondta Varju, és hazaárulónak minősítette a kormány szavazatimportját. Szerinte a kormány válasza alapján akár több tízezer olyan ukrán állampolgár is szavazhat a tavaszi választáson, aki soha nem élt vagy fizetett adót Magyarországon.


Az Együttel tárgyalnak

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője megerősítette, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök vagyonnyilatkozat-tételi vizsgálatot kér maga ellen az Országgyűlés mentelmi bizottságától. A volt kormányfő a hatályos törvényeknek megfelelően adta be vagyonnyilatkozatát, és szerinte a Fidesz hecckampánya zajlik ellene. Gyurcsány befektetési számlái kivonatát is elküldte a testületnek – mondta Gréczy.

A DK szóvivője szerint tárgyalnak az Együtt-tel a választási együttműködésről, a megbeszélések végkimeneteléről később tájékoztatnak.