Gyurcsány utánajár, hogy kitiltották-e Oroszországból

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd

-

A DK elnöke orosz vízumot fog igényelni, hogy megtudja, igaz-e hír – írja az Index.


Pénteken az Izvesztyija, majd más orosz lapok is külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva arról írtak, hogy Oroszország – válaszul az amerikai és az uniós szankciókra – kétszáz fős kitiltási listát állított össze, amelyen 15 magyar állampolgár, sőt egy volt magyar miniszterelnök is szerepel.

Ha ez igaz, akkor a kitiltott exkormányfő alighanem Gyurcsány Ferenc lesz, hiszen egyedül őrá lehet ráhúzni „a nyíltan kifejti oroszellenes nézeteit” leírást, ráadásul a Kreml-közeli orosz sajtó is rendszeresen ellenséges hangnemben ír róla.

Gyurcsány az Indexnek elmondta, az állítólagos kitiltásáról sem hivatalos, sem informális tájékoztatást nem kapott, de megpróbál utánajárni a dolognak, mégpedig úgy, hogy orosz vízumot igényel. Bár elképzelhetőnek tartja, hogy a hírből semmi igaz, „húsz eurót vagy mennyit ez megér" – mondta.

Hozzátette, Szentpétervárt szívesen megnézte volna, de ha kiderül, hogy tényleg kitiltották, nem fog jogorvoslatot kérni, mert „az ember nem megy olyan vendégségbe, ahol nem látják szívesen”.

Gyurcsány és Putyin évekkel ezelőtt kifejezetten jó viszonyban voltak, az orosz elnök 2009-ben váratlanul még a születésnapján is felhívta Gyurcsányt, aki szerint azonban ez a Putyin már nem az a Putyin.