Gyurcsány Szerbiából, a kerítésen át bírálta a határzárat

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-


Minden nemzetközi normát és emberiességi szabályt megsért a kormány a határzárral – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Röszkén, a Szeged–Szabadka vasútvonal belépési pontjánál található vagonzárnál kedden, sajtótájékoztatón. Mint arról korábban írtunk, a pártelnök és párttársai szándékuk ellenére ragadtak a szerb oldalon.A volt miniszterelnök így aztán a kerítés mögött állva közölte a magyar oldalon összegyűlt újságírókkal, hogy a határzárral elvágták a belépési lehetőséget a Szegeden tanuló és dolgozó horgosiak elől is.

„Teljesen értelmetlen hermetikusan lezárni a határt magyarlakta települések között” – fogalmazott, hozzátéve: a határ szerb oldalán lévő Horgoson élők 88 százaléka magyar, a fiatalok többsége nem is beszél szerbül.

Gyurcsány Ferenc kijelentette, a kormány folyamatosan a magyarság ügye mellett elkötelezettként próbálja magát láttatni, de „nem beszélni kell a magyarságról, hanem úgy kell viselkedni, amit a normális emberi kötelezettség előír”.

Hangsúlyozta: nem lehet semmilyen jogra hivatkozni úgy, hogy az ember nem tartja be az emberiesség legalapvetőbb szabályait. Nem lehet olyan szabályokat bevezetni, hogy a gyermek- és fiatalkorúak ne részesüljenek sajátos jogi védelemben, vagy hogy a fellebbezők ne beszélhessenek anyanyelvükön a bíróságokon – magyarázta a DK elnöke, aki tisztességes emberi jogi eljárás biztosítását kérte a kormánytól valamennyi menekültnek, és elutasította azokat a szabályokat, amelyek alapján a menedékkérők száz százalékát vissza lehet fordítani.