Gyurcsány személyeskedve támadt Orbánra az évértékelőjén

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Erős szavakkal szidta a miniszterelnököt és a Fideszt 12. évértékelő beszédének java részében Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Kis-nagy ember hadakozásáról, rossz apaságról beszélt. Azt is mondta, hogy „amit elloptak, megpróbáljuk visszavenni”.


„Pusztul az ország” - kezdte ezzel a drámai felütéssel a beszédét Gyurcsány Ferenc, aki most a Marriott hotel egyik termében, ahol nagyjából 2-300 ember előtt beszélt. A hangulat nem volt felfokozott, egy rövid felkonferálás után máris megérkezett a fő szónok, és pontosan kezdett, és csak 52 percet beszélt. Orbán szurkálásán kívül a DK sikereinek ecsetelése aratta a legnagyobb sikert, az MSZP viszonylag kevés beszólással megúszta most.

Gyurcsány azzal folytatta, ha körülnéz, árulást, lopást és szétesést lát.


Urizáló, fennhéjazó, korrupt módon gazdagodó kevesek az egyik, gürcölő, reményt vesztett sokaság a másik oldalon. Ez a Fidesz, Orbán Viktor Magyarországa.

Szerinte a Fidesz elárulta a közös hazát, lopás lett a kormány politikája. A suttogás is megszokott, és természetes lett, a tisztesség a balekok luxusa - mondta, majd idézte József Attilát: „Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.

Nevet nem említve Simicska Lajosozott, Mészáros Lőrincezett és kleptokráciázott - a felcsúti polgármester emlegetését halk kuncogás fogadta. Szintén név nélkül bírálta Farkas Flóriánt is, hogy a romák felzárkóztatására szánt milliárdok eltűntek- gyalázat, hogy abból egy cigánynak sem lett munkája, mondta.


Mint aki az utcán kolduló zsebébe nyúl bele, olyanok ezek.

Többször kifejezetten a Fideszt szólítja meg: „a haza nem lehet ellenzékben, mondtátok, azért akartok kormányozni, hogy szabadon lophassatok” - mondta, és ezért „ellenfelei lettünk egymásnak, ahol nincs félút. Tisztesség és tisztességtelenség között nem akarunk kompromisszumot kötni”Szétlopott ország

Azt mondta, régen a Fidesznél szitokszó volt a privatizáció, most pedig talán az egyik legfontosabb nemzeti vagyont, a földet kótyavetyéli el a kormány, amely szerinte a legnagyobb és legkorruptabb privatizációt szervezte meg a rendszerváltás óta.

Beszéde alatt az első jelentősebb - tapserőben mért - sikert a következő mondattal aratta:


Egyszer vége lesz a kurzusnak. amit elloptak, megpróbáljuk visszavenni. Nem lehet következmények nélkül szétlopni az országot.

Majd következett beszéde egyik legerősebb mondata - amit az előbbinél mérsékeltebb lelkesedés fogadott -:
Magyarországnak ma nem kormánya van, hanem politikus jelmezbe öltözött bűnszövetkezet vezeti az országot, melynek élén a miniszterelnök áll.

Kis-nagy ember

A következő téma a menekültválság volt, aminek a következményei szerinte súlyosabbak, mint maga a jelenség. A miniszterelnök szélsőséges álláspontot képvisel, azt viszont senki sem mondja - így a DK sem - hogy bárki jöjjön. Gyurcsány továbbra is úgy látja, ellenőrzés után Magyarország jól járna „a messziről jött emberek” befogadásával, hiszen sok a hiányszakma. Taxisofőrből van elég, kamionsofőrből például nincs, és nála pont lakott egy kamionsofőr - utalt arra, hogy ő is szállásolt el menekülteket.

A menekültválság kezelése azt mutatja, „milyen sok fajankó kormányozza Európa több országát, Magyarországét is”. Bár lehet, hogy nem raknak ki minket az EU-ból az lehet, hogy lesz egy „mag”, mi pedig a szélén leszünk, lesajnált játékosként, vélekedett.

„Lehet hogy a miniszterelnök rövidtávon megnyer egy politikai játszmát, de elvesztheti a magyar sorsot” - mondta Gyurcsány Ferenc, majd jött a délután egyik legerősebb mondata:


Túl nagy ár azért, hogy egy kis-nagy ember hadakozzon helyenként skizofrén meggyőződésével a világ ellen.

Röviden beszélt az oroszokról is, azzal a felütéssel, hogy Orbán vajon maga megy Putyinhoz, vagy kirendelték. Azt mondta, Oroszországgal lehet együttműködni, de nem ők a minta.


Gyurcsány évőretékelő


Az állam impotens - tért rá az oktatás és egészségügy problémáira Gyurcsány Ferenc, aki pár témát már említett a február 13-i kongresszusra készülő programjukból is.

Szerinte nagyon sok pénz hiányzik az oktatásból és az egészségügyből - utóbbiból több. Érdemi átalakításokra van szükség. Többször is megemlítve a Miskolci Hermann Ottó Gimnáziumot azt mondta, tiltakoznak a tanárok és az orvosok. Sorolják a bajokat, Orbán meg azt hajtogatja, harcol Brüsszellel.


Nem ugyanazt a mozit nézzük.

Szerinte Orbán nem a legfontosabb problémákról beszél. Az ugyanis az orvoselvándorlás, a hosszú várólisták, és az iskolák drámai helyzete. A DK szerint vissza kell adni az iskolát a gyerekeknek, pedagógusoknak, a szülőknek, és azoknak a településeknek amelyek akarnak iskolát. Az oktatásnál 10 éves távlatokban kellene tervezni, nem egy-kétévente belepiszkálni a rendszerbe. Menet közben változnak az érettségi feltételei, „ezek meg vannak huzatva”.

Gyurcsány szerint ha Orbán ezzel egyetért, akkor rossz apa. És jött a legjobban fogadott kritikája:


Apának legyen már jó, ha ilyen pocsék miniszterelnöknek.

Gyurcsány évőretékelő


Azt mondta, nem sajnálja senkitől a béremelést, de az MSZP által javasolt 50 százalékos mértéket vitatja, mert látja, „mi lett a vége 2002-ben”.

„Nem lehet olyan fontos hatalomra kerülni, hogy olyat ígérjünk az országnak, ami tönkreteszi. Időnként a jó szándék, ami gyümölcsözhet rövidtávon, középtávon iszonyatos bajt okozhat.”

A DK ehelyett 10 év alatt adna 15 illetve 10 százalékos emelést, ami szerinte kibírható mérték, de így is megháromszorozódik a jelenlegi keresetük. Szerinte aki 50 százalékos emelést akar, tönkreteszi az országot.

„Hosszú távra állapodjunk meg, nem Münchausen báróként kell kihúzni magunkat a semmiből. Hazugok vannak, most a kormányon, és van egy-kettő, aki nem tud önmérsékletet tanúsítani”- mondta Gyurcsány Ferenc, aki az egy-kettő előtt kis hatásszünetet tartott.


Nem kollaborál

A kisebb problémák közé sorolva beszélt az Alaptörvény tervezett módosításáról is: a kormány beleírná a terrorvészhelyzetet, amikor vész esetén a szükségállapothoz hasonló helyzetet vezethetne be a kormány. (Az ellenzéknek nem tetszik, a Jobbik alapjaiban írná át az egészet és parlamenti felhatalmazáshoz kötné a bevezetést, a Fidesz ragaszkodik hozzá. A módosításhoz viszont kell még két ellenzéki politikus igen szavazata.)

Gyurcsány azt mondta, nem kollaborálnak a kormánnyal. Szerinte a Fidesz visszaélt a kétharmaddal, így visszaélne ezzel a lehetőséggel is. Sorolta még a héten előkerült - és cáfolt - elképzeléseket vagy sajtóhíreket, mint a Nemzeti Italbolt ötlete, a sorkatonaság bevezetése vagy a 65 évnél idősebbek utazási kedvezményének eltörlése. Gyurcsány szerint a cáfolat nem jelent semmit, hiszen a kormány cáfolta már az egykulcsos adó bevezetését, a határon túli magyarok szavazati jogának megadását vagy a magánnyugdíj-megtakarítások „elvételét”.


Gyurcsány évőretékelő


A DK-nak van oka szerénységre és mérsékelt büszkeségre is - mondta. A Fideszt ugyan nem győzték le, viszont egyetlen baloldali pártként a támogatottsága folyamatosan nő. Felhozta, hogy az MSZP néha liberálisozza, a Fidesz szélsőbaloldalizza, de ezzel nincs baj, hiszen


anyám sose lett még ideges, hogy radikálisoznak meg liberálisoznak, azt sem tudja, micsoda. azt látja, hogy ezek normális emberek, akikkel lehet szót érteni.

A közönség kuncogott, majd nagyon tapsolt, mikor Gyurcsány azt mondta, nincs plafon a DK felett - vagyis a támogatottsága tovább nőhet.


Gyurcsány évőretékelő


Még egy kis Orbán szurka a végére

Az 52 perces beszéde végén beszélt még a gazdaságpolitikáról, felhozva, hogy a Mercedes az ő idejük alatt Kecskemétre jött, a Land Rover pedig Szlovákiát választotta az Orbán-kormány alatt, pedig az OECD szerint 40 százalékos adókedvezményt ígért a kormány. Szerinte a cég a kormányt megbízhatatlannak tartja.

„Nem véditek a hazát, hanem tönkreteszitek azt, kollégák.”

Búcsúzóul még élcelődött kicsit Orbánon, hogy régen büszke volt arra, nem tudja, hogy kell bekapcsolni a számítógépet, „arról pedig, hogy mi az Instagram vagy a spoiler, kérdezze meg a gyerekeit”.


Gyurcsány és a privatizáció - ezzel vágott vissza a Fidesz

Gyurcsány Ferenc először a privatizáción keresett kilencszázmilliót és a fillérekért megvásárolt balatonőszödi üdülőt adja vissza - reagált a Fidesz a volt miniszterelnök évértékelőjére. A párt sajtóosztálya azt írta, Gyurcsány Ferenc a napokban adta el harmincszoros áron, kilencszázmillióért azt a vállalatot, amit a Horn-kormány idején anyósa, Apró Piroska segítségével szerzett meg. Későbbi minisztere, Szilvásy György segítségével pedig Balatonőszödön szerezte meg a Balaton parton fekvő kormányüdülő egy villáját fillérekért, ami ma is a birtokában van.


Parlamentből a kisterembe

”A Kádár-rendszernek vége” - mondta ki első évértékelő beszédében, 2005-ben Gyurcsány Ferenc az azóta is sokat emlegetett igazságot. Akkor még miniszterelnökként a parlamentben beszélt. A szocialista kormányfők amúgy az Orbán Viktor által behozott formát követték a parlamentben illetve - Gyurcsányt nézve - az azon kívül elmondott beszédekkel.

Az első miniszterelnöki beszéd sok izgalmat nem hozott, Gyurcsány egy fideszes bekiabálótól meg is kapta, hogy „Medgyessy érdekesebb volt”.

Az utolsó, miniszterelnökként elmondott beszédét viszont nem aprózta el 2009-ben: bejelentett adó, áfa és nyugdíjkorhatár-emelést is. Szűk két hónap múlva már nem ő volt a kormányfő.

2011-ben még szocialistaként, de már nem pártelnökként arról beszélt, nem új pártot akar, hanem az MSZP-t megváltoztatni. Csúnya szakítás lett a vége, Gyurcsány egy év múlva már a Demokratikus Koalíció elnökeként szónokolt, olyan kijelentéseket téve, hogy „Orbán ellen-Magyarországot épített”, de elhangzott már az is, hogy „Orbán az önkény rendszerét építi”, vagy hogy „az ország a remény és reménytelenség között bukdácsol”, de beszédeiben rendre „megcsípi” korábbi pártját, az MSZP-t is.