Gyurcsány: Orbán szervezte a menekültek elleni röszkei támadást

Fotó: AFP / ARMEND NIMANI

-

A DK elnöke két felvételt mutatott sajtótájékoztatóján, szerinte ezek is azt igazolják, hogy Orbán Viktor tudatosan készült a menekültek elleni támadásra. A miniszterelnök maga péntek reggeli rádiós interjújában a szervezetten, médiatámogatással fellépő terrorizmust okolta a röszkei eseményekért.


A Demokratikus Koalíció elnöke szerint kedden Röszkénél előre megfontolt szándékkal, brutális módon, tervezetten, "minden bizonnyal a miniszterelnök" utasítására a rendőrök támadtak rá a békés menekültekre, nem pedig fordítva. Gyurcsány Ferenc pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök „tudatosan megszervezte a menekültek elleni támadást".

Röszkénél kedden a rendőrség hátrébb vonta a sorfalat, kinyitották a határzárat, hogy később a Magyarországra érkező ünneplő, boldog tömeget minden előzetes figyelmeztetés nélkül megtámadják - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint Orbán Viktor tudatosan megszervezte a menekültek elleni támadást, hazug, manipulatív szándékkal harcot robbantott ki, erre készült hónapok óta, és bizonyítani akarta, hogy erőszakos menekülthullámmal állunk szemben. A sajtótájékoztatón bejátszották az Al Jazeera tévécsatorna és a Kettős Mérce blog egy-egy felvételének egy részletét. Az elsőn a narrátor arról beszél, hogy a menekültek ünnepelve lépnek át a kinyitott kapun, miközben angolul azt kiabálják, hogy köszönöm. Elhangzik, hogy ezt követően viszont a rendőrök rájuk támadtak. A másik felvételrészleten egy feltehetően menekült férfi tolmácsolja angolul egy másik menekült szavait, aki szintén a rendőrség támadásáról számol be.

A DK a megszerzett bizonyítékokat eljuttatja a magyar ügyészségre, és elküldi Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a hágai nemzetközi bíróságoknak is - tette hozzá a pártelnök.