Gyurcsány: Orbán politikai értelemben meg akarja ölni a DK-t

Forrás: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

De „ez nem fog neki sikerülni” – üzente Brüsszelből az ellenzéki Demokratikus Koalíció elnöke, amikor azokra a támadásokra reagált, amelyek a tulajdonában álló Altus céget érték annak uniós megbízása miatt. A Fidesz éppen ma jelentette be, hogy kérte az ügy kormányzati vizsgálatát.


Gyurcsány Ferenc szerint teljes abszurditás mindaz, amit a miniszterelnök, a kormánya, a frakciója és a pártja állít, hogy bujtatott párttámogatás a cégének, az Altusnak adott uniós megbízás, és amiért felesége, Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója – mint arról már írtunk – beperli Orbán Viktort. A volt miniszterelnök elmondta, hogy ő személy szerint az elmúlt években 1-2 millió forinttal, tavaly pedig 16 millió forinttal támogatta a DK működését. „Hogy én a törvényesen megkeresett és leadózott pénzemet törvényesen hogyan költöm el, ahhoz a miniszterelnöknek meg a pártjának semmi köze nincsen" – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A brüsszeli bizottság négyéves időszakra választott ki három nemzetközi konzorciumot "nagyjából tíz-tizenkét vizsgálati program lefolytatására" – magyarázta Gyurcsány –, ennek a teljes keretösszege az a bizonyos 5 millió euró, vagyis másfél milliárd forint, „amiről a fideszesek beszélnek”.

A 10-12 program közül eddig négyet írtak ki. Ebből a négyből egyet nyert meg az Altus vezette konzorcium, egy másik kiválasztott megnyert kettőt, a harmadik kiválasztott szintén egyet. A később kiírandó pályázatok kimenetelét még nem lehet tudni. Egy-egy programnak a megbízási díja Gyurcsány Ferenc szerint „nagyjából kevesebb, mint a tizede" a másfél milliárd forintnak. És miután nemzetközi konzorciumokról van szó, az Altus vezette konzorcium esetében tizenegy cég kapott megbízást, tehát ez a kevesebb, mint egytized összesen tizenegy cég között fog eloszlani – mondta a DK-elnök – hozzátéve, hogy ebből az egy megnyert pályázatból az Altusra egy-kétszer tízmillió forint árbevétel jut; hogy mennyi lesz a nyereség, azt szerinte még nem lehet megmondani. „Ha pikírt akarok lenni, akkor azt tudom mondani, hogy Orbán miniszterelnök vejének egyetlen egy világításmegbízásának több a nyereségtartalma, mint ami ennek esetleg lesz" – mondta Gyurcsány Ferenc.

Kitért arra, hogy a konzorciumon belüli munkaszervezés alapján Magyarországon nem az Altus az, amelyik a projekt keretében eljár, hanem egy osztrák vagy egy német cég megbízásából – pontosan ezt nem tudta megmondani – egy magyar szakértő. A múlt év végéig „egy megveszekedett fillér nem tudott még befolyni ebből a pénzből, tehát teljesen kizárt, hogy ezt a pénzt bármire is fordítsuk” – mondta.

Előzőleg a Fidesz kormányzati vizsgálatot kért az Altus Zrt. uniós megbízása ügyében: a kormánypárt egyebek mellett az összeférhetetlenségi előírások esetleges változtatásának, valamint az Altus és az Európai Bizottság között kötendő szerződés jogszerűségének áttekintését javasolja a kabinetnek. Ezt Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy pártelnök tulajdonában álló gazdasági társaság hatáskört kapjon EU-s pénzek, projektek ellenőrzésére. Ez a hatáskör az Európai Bizottságot illeti meg – hangsúlyozta. A Napi Gazdaság értesüléséről, hogy a Fidesz a DK állami párttámogatásának megvonására készülne, Gulyás azt mondta, hogy a jelenlegi jogszabályi keretek ezt nem teszik lehetővé, persze jogszabály-módosításban is gondolkodhatnak, de ő inkább az összeférhetetlenség kérdésével kapcsolatos módosítást javasolna.

A DK elnöke Brüsszelben kijelentette: alkotmányos keretek közt ezt az ügyet a Fidesz „nem tudja megnyerni”. „Minden jogi és politikai eszközzel ezzel szembe fogunk menni. És hogyha azt kívánja a Fidesz, hogy mi mutassuk meg magunkat az ellenzék kérlelhetetlen vezetőjének, akkor a legjobb úton járnak. Megvan hozzá a képességünk és a bátorságunk, hogy megküzdjünk a Fidesszel” – hangoztatta.