Gyurcsány Orbán környezetéből is tájékozódik és a választásokra készül

-

A szocialisták vezetésével informális egyeztetéseket tartottak a DK-sok.


Reméli, előbb derül ki az igazság Őszödről, mint a Kennedy-gyilkosságról – mondta Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke arra számít, érvénytelen lesz a népszavazás – írja a Népszabadság. A Demokratikus Koalíció elnöke arról is beszélt, miért szólítanak bojkottra, ha tavaly még aláírásokat is gyűjtött a kvóta mellett.

„Mert egy aljas módon feltett kérdésről rendeznek népszavazást” – mondta Gyurcsány. „Az emberek fejében nem is a kérdés van, hanem az: asszonyainkat és gyermekeinket megerőszakolják. Tisztességes ember ebben a politikai játékban nem vesz részt. Ráadásul olyan eszközt kell választani, amivel meg lehet állítani Orbánt. Ebben a hangulatban az igennel nem lehetne őt feltartóztatni, még akkor sem, ha a népszavazást tisztességesnek tartanám. Marad az érvénytelenség mint eszköz az ellenállásra, azt kell használni” – mondta Gyurcsány.

„A menekültkérdés azért is hajtja Orbán malmára a vizet, mert elfed minden mást. De az általam ismert közvélemény-kutatások nem bizonyítják, hogy nőtt volna a Fidesz népszerűsége: nagyjából ott tart, ahol 2014-ben. És nem tudom megállni, hogy ne jegyezzem meg, csak a DK növelte azóta érdemben a támogatottságát” – mondta a volt kormányfő. Szerinte „a Fideszben azért foglalkoznak az előre hozott választás gondolatával, mert arra számítanak, hogy a jelenlegi hiszterizált hangulat nem tartható fent 2018-ig”.

Gyurcsány szerint kijelentései „Orbán legszűkebb köréből származó információkon” alapulnak, mert „időnként megesik”, hogy Orbán legszűkebbb köreiből informálják. Gyurcsány szerint az előrehozott választásról már „beszélgettek a pártban”, és „folytatunk informális beszélgetéseket az MSZP vezetésével is. Azt hiszem, ha általunk nem kívánt módon érvényes és eredményes lesz a népszavazás, akkor a következő napokban ezeket a beszélgetéseket fel kell gyorsítanunk” – mondta a DK elnöke.