Gyurcsány: Orbán hazaáruló

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

Nem sokkal voltak többen az Összefogás által a Paksi Atomerőmű bővítése miatt szervezett tüntetésen, mint egy átlagos vidéki rezsifórumon. A kemény magot itt is a 60 fölötti korosztály adta.


Az első fellépő Gyurcsány Ferenc elmondta, ő nem atomenergia- és nem is oroszellenes, de egy ilyen horderejű kérdésben népszavazásnak kell döntenie. Ahogy egy Fidesz tüntetésnek kötelező kelléke az elmúltnyolcévezés és árulózás, úgy itt sem maradhatott el a szokásos orbánozás: Gyurcsány a kormányfőt "hazugnak, árulónak és esküszegőnek" nevezte, a tervezett paksi bővítésről szóló megegyezés kapcsán kijelentette: "tíz öszödi beszéd drámája nem ér fel azzal a hazaárulással, amit Orbán Viktor elkövetett". Fodor Gábor szerint tendereken kell kiválasztani a paksi kivitelezőket. Később ő is orbánviktorozott egyet. Jávor Benedek PM-es felszólaló szerint az atomenergia ideje lejárt. Ő kivételesen nem szállt be az Orbán Viktor szapulásba. Bajnai Gordon hazugságnak nevezte a rezsicsökkentést, Paksot pedig az Orbán-rezsim emlékművének.


Paksról döntsön a nép

-A Nézőpont szerint a többség egyetért a paksi bővítéssel

A Nézőpont által megkérdezettek 52 százaléka támogatja a paksi bővítést, 25 százalék ellenzi, 23 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni. Míg 42 százalék előnyösnek találja a megállapodást, 23 százalék érzi előnytelennek az oroszokkal kötött üzletet. A felmérés szerint a megkérdezettek 89 százaléka hallott arról, hogy Magyarország és Oroszország megállapodott a paksi bővítésről. Pártokra lebontva is vizsgálta a kérdést a Nézőpont. A Fidesz szimpatizánsainak esetében kétharmadnyian találták előnyösnek vagy nagyon előnyösnek Paks bővítését, öt százalék pedig hátrányosnak vagy inkább hátrányosnak. A baloldali összefogás híveinek 49 százaléka gondolja előnytelennek vagy nagyon előnytelennek a bővítést, 19 százalék pedig előnyösnek vagy nagyon előnyösnek véli. A Jobbik szimpatizánsainak 41 százaléka támogatja a dolgot, 22 százaléka pedig ellenzi azt. Az LMP-sek tíz százaléka szerint előnyös a bővítés, 40 százaléka szerint pedig hátrányos vagy nagyon hátrányos. A Nézőpont felmérése arra jutott, hogy a megkérdezettek 55 százaléka, és még a baloldallal szimpatizálók 48 százaléka is szorosabbra fűzné a gazdasági kapcsolatokat Magyarország és Oroszország között. A kutatás szerint a fideszesek 65, a jobbikosok 59 és az LMP-sek 44 százaléka támogatja az orosz-magyar gazdasági együttműködést. A reprezentatív felmérés január 20. és 25. között készült, ezer ember megkérdezésével. 2011-ben a többség még nem támogatta a paksi bővítést Az origo kérésére a Medián készített 2011 szeptemberében egy felmérést arról, hogy a magyarok támogatják-e a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítását, vagy egy új atomerőmű létesítését. Akkor, a közvélemény-kutatás szerint a magyarok 63 százaléka nem támogatta az erőmű bővítését, és 58 százalékuk egy új építését ellenezte. Összeségében a lakosság több mint negyven százaléka mindkét megoldást ellenezte. A megkérdezettek 80 százaléka az atomenergia helyett a megújuló energiaforrásokat támogatta 2011-ben. Akkor a Medián szerint a lakosság véleményét nagyban befolyásolta a fukusimai katasztrófa, ennek tudható be, hogy a megkérdezetteknek csak az egy százaléka tartotta veszélytelennek az atomenergiát. A kormányt azonban a Japánban történtek nem hatották meg, még a Gyurcsány-kormány utolsó napjaiban jóváhagyta a parlament a paksi erőmű bővítését.