Gyurcsány nevével keltek a Századvég védelmére

-

A Napi Gazdaság összeszámolta, mennyit költöttek a Gyurcsány–Bajnai-kormányzás alatt szakértőkre. A cikk néhány nappal azelőtt született, hogy a Századvégnek nyilvánosságra kell hoznia az általa írt tanulmányokat, miután munkatársunk pert nyert a kutatócéggel szemben.


A Napi Gazdaság állítása szerint, míg a jelenlegi kabinet az egész ciklusra vonatkozóan összesen 3,9 milliárd forintért adott megbízást tanulmánykészítésre, közvélemény-kutatásra, illetve kommunikációs és stratégiai feladatokra, a Gyurcsány–Bajnai-kormány 2006–2010 között ennek az összegnek több mint négyszereséért, 17 milliárd forintért bízott meg külső cégeket hasonló, ám kevesebb területet lefedő feladatok elvégzésével. A Napi Gazdaság nem tesz említést arról, hogy jelenleg fut egy közbeszerzési pályázat, amelyen 25 milliárd forintos megbízást nyerhet el három kommunikációs cég.

A Napi Gazdaság összeállításából kiderül: a Gyurcsány–Bajnai-kormány 2006–2010 között közvélemény-kutatásra 2,4 milliárd, stratégiai és szakpolitikai tanulmánykészítésre 10,3 milliárd, kommunikációs tanácsadásra pedig 4,2 milliárd forintot költött el az adófizetők pénzéből. Összesen tehát mintegy 17 milliárd forint ment el ilyen célra az állami költségvetésből. A cikk szerint ez nem tartalmazza a médiafigyelésre és az egyéb szaktanácsadásra (például a jogi tanácsadásra) elköltött milliárdokat.

A Szonda Ipsos összesen mintegy 1,3 milliárd forintnyi állami megbízást kapott a nevezett időszakban. Összesen 716 millió 500 ezer forint értékű megbízást kapott a Gyurcsány–Bajnai-kormány alatt a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet is. A Political Capital Csoport összesen 432 millió forint értékű megbízást kapott 2006–2010 között a Gyurcsány-kormánytól.

A további költésekről a cikksorozat következő darabjaiban ígér részleteket a Napi Gazdaság.