Gyurcsány nem akar közösködni a szocialistákkal

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A DK elnöke szerint a baloldali pártok is egyesülnek, de nem jövőre, és nem 1-2 ciklus alatt.


Gyurcsány Ferenc sem közös miniszterelnök-jelöltet, sem közös listát nem szeretne a szocialistákkal – írja az atv.hu. A DK elnöke azt mondta: az MSZP-vel szólva az egyéni választókerületekben való együttműködésről akarnak a megállapodni, "nem közös listáról, és nem közös miniszterelnök-jelöltről".

Kedden az ATV-ben a DK-s Vadai Ágnes is azt mondta, hogy inkább kisebb esélyét látja annak, hogy lesz közös miniszterelnök-jelöltjük, mintsem nagyobbat. Utána az MSZP-s Kunhalmi Ágnes viszont azt mondta, hogy lesz közös miniszterelnök-jelölt is, "várják ki".

Gyurcsány reagált az MSZP-s Bárándy Gergely kijelentésére is. Bárándy szerint a konzervatív jobboldallal szemben ki kell alakulnia egy baloldal váltópártnak, "mindegy, hogy MSZP-nek hívják vagy máshogy".

Bárándy azt mondta, olyan nagy a baj, Orbán annyira lepusztítja a jogállamot, hogy muszáj összefogni. Hiszen, ha a baloldal megszűnik, "a szélsőség juthat hatalomra". Azt viszont kikérte magának, hogy az MSZP "Gyurcsány kottájából játszik".

Gyucsány az atv-nek felidézte egy 2014-es írását arról, hogy a demokratikus ellenzék sorsa középtávon egy nagy, nyitott Demokrata Pártban fog találkozni. Két fontos feltétellel viszont számolni kell szerinte: az egyik, hogy a demokratikus ellenzéki oldal szereplőinek az "orbáni önkénnyel szemben kell definiálni magukat, a másik pedig, hogy a hatályos választási törvényben a többségi elv az erősebb követelmény.

"Ahogy a jobboldalon is lett – nyilván más okok miatt –, úgy lassabban és bonyolultabban, de ezen oldal demokratikus erőinek is az egységesülés lesz a sorsa” – mondta Gyurcsány. Szerinte "ez nem egy 2018-as választások előtti program, nem 1-2 ciklust kell gondolni. Ez a jövőről szól. Lazán, ellentmondásosan, de erre megy a világ".