Gyurcsány: ne legyen EP-vita a Jobbikkal!

Fotó: Europress/AFP/Frederick Florin / Europress/AFP/Frederick Florin

-

Levélben fordult a Demokratikus Koalíció elnöke Bajnai Gordonhoz, az Együtt-PM vezetőjéhez és Mesterházy Attilához, az MSZP elnökéhez azt kérve: fontolják meg a május 23-ára tervezett EP-vita lefújását. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanis nem szabad leülni a Jobbikkal vitázni. A vitán - jelen állás szerint - a DK mellett a Fidesz-KDNP és a Haza Nem Eladó Mozgalom sem vesz részt.


A levél tartalmát Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője ismertette. Ebben  Gyurcsány Ferenc arról írt, hogy az általuk korábban képviselt bojkottot nem megnyitni, hanem még inkább be kell zárni, és szükséges erősíteni a demokratikus pártok elhatárolódását a szélsőjobboldali párttal szemben. A DK szerint szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlöletkeltő, kasztrálást kilátásba helyező párttal nem szabad leülni tárgyalni, vitázni.


Az Együtt-PM szerint nem célravezető a teljes bojkott

A nemzetközi példák is azt mutatják, hogy a teljes bojkott nem célravezető a szélsőségesekkel szemben - erről Benedek Márton, az Együtt-PM európai parlamenti képviselőjelöltje írt a hvg.hu-nak. Szerinte a legfontosabb kérdések közé tartozik, hogy szabad-e egy olyan rasszista párttal vitát kezdeményezni, amely a mai napig kapcsolatot ápol a paramilitáris (Új) Magyar Gárdával, és amelynek vezetője 2012-ben kijelentette, hogy nem demokrata. Legitimálják-e így a Jobbik nézeteit, illetve a bojkott vagy a vita a jobb megoldás a jobboldali ellenzéki párt támogatottságának letörésére? A szerző számos nemzetközi példát említ, köztük a BBC 2009-es EP vitáját. Akkor a brit közszolgálati televízió nyílt vitára hívta Nick Griffint, a rasszista, bevándorlásellenes és homofób British National Party (BNP) holokauszttagadó vezetőjét. „Nézők százai tettek panaszt a közszolgálati BBC független döntése miatt, de végül mindegyik mérsékelt párt fajsúlyos politikust küldött a vitára. Az esemény napján tüntetők tucatjai várták a vitapartnereket a BBC londoni stúdiója előtt. A kormányzó munkáspártot Jack Straw igazságügyi miniszter; a konzervatív pártot Sayeeda Warsi bárónő; a liberális demokrata pártot Chris Huhne képviselő; a civil társadalmat Bonnie Greer írónő képviselte. A három politikus és Greer asszony össztüzet nyitott Griffinre, aki köpni-nyelni sem tudott az érvek zuhatagában. A vita nyilvánosan megsemmisítette Griffin rasszista érveit – e kudarcból pártja a mai napig nem volt képes feltápászkodni. Az esemény nyolcmilliós nézettséget hozott a BBC-nek, amely kétszer olyan magas volt, mint a korábbi legnépszerűbb műsor nézettsége. A BBC számítása bejött: a BNP hosszú távra kiírta magát az elfogadható politikai nézeteket valló pártok névsorából” - zárul Benedek érvelése.  


Kik vesznek részt a vitán?

A nyolc EP-választáson induló pártból öt megegyezett abban, hogy május 23-án -két nappal a választás előtt - fognak vitázni a listavezetőik. A hétfői megállapodást az Együtt-PM, az MSZP, a Jobbik, az LMP és Seres Mária Szövetségesei (SMS) is elfogadták. A Fidesz-KDNP, a DK és a Haza Nem Eladó Mozgalom más-más okokból, de várhatóan nem vesz részt a vitán. A résztvevők sajtónyilvános, de közönség nélküli vitára készülnek, amelynek moderátorát még keresik.