Gyurcsány: "Honnan van Orbán 300 milliós vagyona?"

Fotó: Tumblr / István Hajdu

-

Gyurcsány Ferenc és párttársai vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek Orbán Viktor ellen. A DK elnöke szerint a kormányfő idegen pénzekből gazdagodott.


Gyurcsány Ferenc azzal vádolja a kormányfőt, hogy politikai pályafutásának jelentős részében olyan jövedelmekhez jutott hozzá, amelyek túlmutatnak a vagyonnyilatkozatában megjelenő hivatalos jövedelmeken és amelyek nélkül nem igazolható a vagyongyarapodása.

Szerinte Orbán Viktor korrupt politikussá vált és számadással tartozik, hogy miből futotta 24 év alatt több mint háromszázmilliós magánvagyonra, nem is beszélve azokról a vagyonelemekről, amelyek  minden feltételezés szerint „nem saját nevén, hanem környezetében, felcsúti ismerősök, Simicska Lajoshoz köthető személyek tulajdonában vannak, de  okkal feltételezzük”, hogy a tulajdonjogot Orbán Viktor javára gyakorolják.

Gyurcsány Ferenc szerint önmagában az is elegendő alapot jelent a vizsgálat elindításához, hogy a kormányfő tavaly vett egy lakóházat Felcsúton, de azt nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában.

A volt kormányfő a magyar politika egyik legkorruptabb emberének tekinti Orbán Viktort, aki egy civil szervezet mögé bújva többszáz milliós kampányt szervez az ellenzék lejáratásra. Szerinte kérdéses, hogy honnan van a Civil Összefogás Fórumnak ennyi pénze, de biztosan nem adományokból. Ez piszkos pénz, mert forrása a Fideszhez és köreihez köthető és veszélyezteti a választás tisztességét, demokratizmusát - tette hozzá

Gyurcsány ugyanakkor megdicsérte az LMP-t és az Együtt-PM-et, mert szerinte ezek a pártok - hasonlóan a DK-hoz -  távol tudják tartani magukat a nem tisztázott eredetű pénzektől. Ugyanakkor bízik benne, hogy az MSZP is képes hasonló változásokat végrehajtani.

Úgy vélte, hogy Simon Gábor ügye csak a jéghegy csúcsa, hiszen aki képviselői fizetéséből több tízmilliós házat vett, az valószínűleg nem tisztességes módon gazdagodott, így vagyongyarapodásuk - pártoktól függetlenül - felveti a korrupció megalapozott gyanúját. Kilátásba helyezte, hogy több vezető fideszes politikus ellen is hasonló eljárást kezdeményezhetnek.


- - Orbán Viktor miniszterelnök Felcsúton vett egy újabb lakóházat szeptemberben, amely telekkel együtt több mint 2000 négyzetméter. Azt nem írta be a vagyonnyilatkozatába, mekkora rajta a ház. Közös tulajdonban még 5000 négyzetméter telke van Felcsúton, de azt a fociakadémia használja. Van egy fél lakása a XII. kerületben. Más vagyontárgya nincs. Megtakarítása 144 ezer forinttal nőtt, felesége tavalyi örökségét (5 millió) viszont elköltötték. A devizahitelük is csökkent 1 millió forinttal, még 9,3 millióval tartoznak. kormányfői jövedelmét nem konkretizálta, azt írta be: „törvény szerint”. A 2012-es összeget hozták korábban nyilvánosságra, ez most is nagyjából 1,5 millió lehet havonta, képviselőként ehhez 232 ezret kap. Kiderült az is, Sára lánya elköltözött.