Gyurcsány helyet követel magának az ellenzéki listán

Fotó: MTI / Németh György

-

A DK vezetése egy internetes pártszavazás eredményeire hivatkozik. Felszólították a szocialistákat, ne akarják lehagyni a pártelnököt az esetleges közös listáról.


Csak akkor képzelhető el, hogy Gyurcsány Ferenc jövőre elinduljon egy egyéni körzetben, ha az országos listán is szerepel – mondta a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke. Molnár Csaba azt mondta: az elmúlt 27 év gyakorlata alapján a pártok elnökei az országos listákon indulnak, hiszen az egész pártjukat képviselik.

Volt már példa arra, hogy egyéni körzetben is elindultak. A hangsúly az is-en van, vagyis az egyéni indulást csak a listás szereplés mellett lehet elképzelni – mondta Molnár.

Az EP-képviselő ismertette a DK pártszavazásának végeredményét. Eszerint a párt tagjai támogatták, hogy ne kössenek megállapodást közös választási listáról, ha azon nem szerepelhet Gyurcsány Ferenc. A szavazók emellett azzal is egyetértettek, hogy a baloldali ellenzéki pártok mind a 106 egyéni körzetben egy közös jelöltet állítsanak.

Molnár szerint végleges és kötelező, ezért csak ennek alapján tudnak tárgyalni más pártokkal. Ahogy tiszteletben tartották az MSZP, az Együtt, vagy akár az LMP kongresszusainak döntéseit az ellenzéki együttműködésről vagy annak elutasításról, úgy arra kérik a lehetséges partnereiket, ők is tartsák tiszteletben a DK tagjainak határozatát – mondta Molnár.

Az MSZP szombaton választmányi ülést tart, és Molnár arra kérte a szocialistákat, hogy ne tegyenek a DK pártszavazásának végeredményével ellentétes javaslatot. Ha a szocialisták ezzel ellentétesen döntenek, azt úgy értelmezik majd, hogy az MSZP nem akar közös választási listát, de a DK ebben az esetben is nyitott arra, hogy megállapodjanak az egyéni körzetek jelöltjeiről – mondta Molnár.

A hatnapos, internetes szavazáson a párttagok közel hetven százaléka, körülbelül hétezer ember vett részt. A Gyurcsány nélküli közös pártlista elutasítását 94 százalékuk támogatta, míg arra, hogy mind a 106 választókörzetben meg kell kezdeni a tárgyalásokat, 97 százalék mondott igent – mondta az ügyvezető alelnök.