Gyurcsány Ferenc a tévéostromról beszélt

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében tanúskodott a korábbi kormányfő. A Fidesz elégedetlen volt.


A vádlottak a terhükre rótt cselekményeket nem követték el - mondta Gyurcsány Ferenc parlamenti képviselő, a DK elnöke, volt miniszterelnök tanúként a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken kedden.

Bene László egykori országos főkapitányt, Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és más egykori magas rangú rendőr parancsnokokat elsősorban intézkedések, illetve felelősségre vonások elmulasztásával vádolja az ügyészség. A vádlottak többnyire tagadják bűnösségüket.Utasított a védelemre

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy 2006. szeptember 18-án éjjel a Szabadság téri tévészékház megtámadásakor felhívta Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettest, és azt „a kérést, ha tetszik utasítást” adta a tábornoknak, hogy a rendőrség minden törvényes eszközzel védje a közrendet, közbiztonságot, a középületeket, így a tévészékházat is. Nehéz helyzetben ez a kötelessége egy kormányfőnek – fogalmazott.

Leszögezte, hogy ő csak a törvényes rend fenntartására vonatkozó felszólítást fogalmazott meg, ennél részletesebb utasítást nem adott. A volt kormányfő elmondta: szeptember 19-én kora hajnalban Szabadfi Árpád telefonon közölte vele, hogy nem sikerült megvédeni a tévészékházat. Reggel a nemzetbiztonsági kabinet ülést tartott, ahol a rendőrség vezetői azt kérték a kormánytól, adjon pénzt a túlórák kifizetésére, egy bevetési központra és technikai eszközökre, védőfelszerelésre.

A volt miniszterelnök kijelentette, hogy a titkosszolgálatok előzetesen nem jelezték, csak szeptember 19. után rekonstruálták a történteket.


Azonosító azért kellett volna

Arra a kérdésre, érdekelte-e, hogy a rendőrök miért nem tudták megvédeni a tévészékházat, a volt miniszterelnök úgy reagált: független testületre, a Gönczöl-bizottságra bízták a vizsgálatot. A felelősségre vonás elmaradásáról azt mondta, hogy a Gönczöl-bizottság szakmai hibákat állapított meg, amelyek azonban nem feltétlenül büntetőjogi természetűek. Megjegyezte továbbá, hogy egyetértett azzal a megállapítással, amely szerint az intézkedő rendőrökre kell azonosító szám.A Fidesz nem hisz neki

A Fidesz szerint „Gyurcsány Ferenc ma a bíróságon trükkök százaival és ócska hazugságokkal próbálta elterelni a figyelmet arról, hogy a 2006. őszi eseményekért a politikai felelősség őt terheli”.