Gyurcsány felesége beperli Orbánt

Fotó: MTI/MTVA / Balogh Zoltán

-

Orbán Viktor az elmúlt napokban többször is arról beszélt: bújtatott párttámogatásnak tartja a Gyurcsány-cég uniós megbízását. Az Altust irányító Dobrev Klára a kritikákat megelégelte, kedden közölte: beperli a kormányfőt. A Fidesz azzal vágott vissza, hogy Gyurcsány ne bújjon az asszony szoknyája mögé.


Egyre keményebb vita alakul ki arról, hogy az Európai Bizottság Gyurcsány Ferenc cégét, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t bízta meg a fejlesztéspolitika ellenőrzésével. A Fidesz szemel láthatóan a bevándorlás és a halálbüntetés kérdéséhez hasonlóan ezt az ügyet is napirenden próbálja tartani.

Kedden a kormányhoz közel álló Napi Gazdaság arról írt: a Fidesz frakciója kezdeményezi a Demokratikus Koalíciónak (DK) nyújtott költségvetési támogatások, a központi párttámogatás felfüggesztését. A Fidesz-frakcióban bújtatott párttámogatásként értékelik a Gyurcsány-cég, az Altus Zrt. uniós megbízását.

A téma Orbán Viktor keddi, székesfehérvári sajtótájékoztatóján is szóba került. A miniszterelnök Gyurcsány és az Altus nevének említése nélkül azt mondta: a parlamentnek meg kell vizsgálnia, hogy az Altus EU-s megbízásának vannak-e pártfinanszírozási vonatkozásai. A téma az Országgyűlés keddi ülésén is szóba került, a kormánypárti képviselők keményen támadták a DK elnökét.

„Gyurcsány ne bújjon az asszony szoknyája mögé!” – később ezzel címmel adott ki közleményt a kormánypárt. Ebben arról írnak: „A tények magukért beszélnek: Gyurcsány Ferenc rendszeresen vesz ki pénzt az Altusból, és saját pártját több tízmillió forinttal pénzeli, az Altusnak adott brüsszeli megbízás tehát egyértelműen felveti a tiltott párfinanszírozás gyanúját.”

A Fidesz hozzáteszi: „Gyurcsány Ferenc ne bújjon az asszony és a jogászok szoknyája mögé! Álljon ki ő maga, és mondja el végre, hogy kik segítségével és hogyan lobbizta ki Brüsszelben a 1,5 milliárdos megbízást, milyen háttéralkukat kötött ezért, és milyen más zsíros üzletekért jár most is Brüsszelbe!”

A közleménnyel a Fidesz arra reagált, hogy Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója bejelentette: beperlik Orbán Viktort, amiért a kormányfő múlt héten Strasbourgban botránynak nevezte az Altus Zrt. megbízását. A miniszterelnök már akkor is úgy fogalmazott: üzleti megbízatás formájában uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat.

Mivel a miniszterelnök szavai „még nyomokban sem fedik a valóságot”, az Altus Zrt. a bíróság előtt kívánja bizonyítani igazát – írta keddi közleményében Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége. Az Altus bocsánatkérést is vár Orbántól „a valótlan és rosszindulatú állításai miatt”.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára április 19-i sajtótájékoztatóján jelentette be: kérik az Európai Bizottságtól, gondolja újra, hogy Gyurcsány cégét bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével.

Dobrev Klára még aznap közölte: az Altus 2014 őszén nemzetközi nyílt tenderen egy 11 céget – köztük német, francia, olasz, svéd, bolgár, lengyel és szlovák vállalatokat – magában foglaló konzorcium vezetőjeként nyerte el a tanácsadói megbízást az Európai Bizottságtól. Hozzátette: a cég működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt.