Gyurcsány és Mesterházy: Pintér manipulál Őszöddel

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

Mindkét baloldali pártvezető a teljes titkosszolgálati jelentések nyilvánosságra hozatalát követeli, a csonkított anyagok szerintük csak kampánymanipulációt szolgálnak. A Fidesz szerint a felmerülő kérdésekre a Belügyminisztérium válaszol majd, a KDNP számára kiderült, hogy Gyurcsányék nemcsak reggel, délben és este, hanem délután is hazudtak. Gyurcsány Ferenc este az ATV-n az Egyenes beszéd rendkívüli kiadásának vendége lesz.


„Pintér manipulál, rosszabb esetben hazudik” – reagált Gyurcsány Ferenc a tegnap nyilvánosságra hozott őszödi jelentésekre a Facebook-oldalán. A volt miniszterelnök Bajnai Gordonra hivatkozik, aki szintén megerősítette, hogy ez a dokumentumcsomag nem a 2009 decemberében elkészült végső, hivatalos összefoglaló jelentés. Ez Gyurcsány szerint kifejezetten cáfolja Pintér mostani sugalmazását, állításait. „Amit viszont tartalmaz, azt Pintér elhallgatni akarja, azt, hogy a hanganyag nyilvánosságra hozataláról a Fidesz felső vezetése döntött, az anyagot ők sokszorosíttatták és juttatták el a médiához. Tudjuk tehát, hogy a Fidesz ilyen módon tudatosan készítette elő a 2006 őszi zavargásokat” – állítja Gyurcsány arról, hogy miért egy félkész jelentést tett nyilvánossá most az Alkotmányvédelmi Hivatal. „Követeljük, hogy a belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra a hivatalos, végső jelentést. Követeljük, hogy amennyiben kiderül, hogy az abban foglaltak nem egyeznek a mostani manipulatív kiszivárogtatással, akkor Pintér azonnal hagyja el hivatalát” – írja bejegyzése végén a Demokratikus Koalíció elnöke, aki este 19.25-kor rendkívüli interjúban fog beszélni az ügyről az ATV Egyenes beszéd című műsorában.


Mesterházy is a teljes anyagot szeretné látni

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a baloldali Összefogás nevében követeli, hogy a kormány hagyjon fel a titkosszolgálatok politikai célokra való felhasználásával, és hozza nyilvánosságra a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásáról szóló teljes, torzítatlan összefoglaló jelentést. Ha nem tesz így, az azt a gyanút veti fel, hogy az Orbán-kormány a Belügyminisztériumot, a titkosszolgálatokat is beveti annak érdekében, hogy megőrizze hatalmát, ezáltal pártpolitikai kampányeszközzé silányítja a titkosszolgálatot – közölte az Összefogás miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila felidézte: 2011-ben az MSZP elnökeként kérte az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló jelentés nyilvánosságra hozását, ám a Belügyminisztérium úgy válaszolt: „ezen, a mára csak az MSZP-t érintő vitán a magyar nép már túltette magát. (...) A Belügyminisztérium nem hajlandó részt venni egyetlen párt belső harcában sem.”


Bajnai szerint manipulált a nyilvánosságra hozott jelentés

A volt miniszterelnök közleménye szerint ő ismeri az ügyben keletkezett jelentéseket (első jelentés; második jelentés). Amelyeket most nyilvánosságra hoztak, azok nem azonosak a végső összefoglaló jelentéssel, „annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot”. Bajnai szerint a kormányzat törölte a jelenlegi kormányzati politikusokra nézve kedvezőtlen részeket, és felismerhetetlenné tette az általa sugallni kívánt értelmezésnek ellentmondó információkat. Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal ezzel a lépésével a választási kampányt akarja manipulálni, ezt ő törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartja.


Fidesz: a legfontosabb dolog már régen kiderült Őszöd ügyében

A Fidesz szerint a feltárás a BM dolga

„A legfontosabb dolog már kiderült az őszödi beszédről. Az, hogy a Gyurcsány-korszakot maga Gyurcsány Ferenc és a szocialisták végighazudták, becsapták a magyar embereket” – közölte Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő. Szerinte az embereknek tudniuk kell az ügy részleteiről, de a Fidesz úgy látja, ennek a feltárása a Belügyminisztérium dolga, a kérdéseket a tárca fogja megválaszolni.„Hazudtak reggel, délben és este. Nem tudjuk, mit csináltak délután” – tette hozzá Selmeczi. A KDNP viszont már azt is tudja, mit csináltak délután: „Nemcsak reggel, éjjel meg este hazudtak, hanem délután is, és folyamatosan félrevezették a magyar választókat” – szól a kisebbik kormánypárt közleménye, amely szerint a „velejéig romlott álbaloldali tevékenység” most lelepleződött, kiderült, hogy az őszödi beszéd „dupla hazugság volt”, mert Gyurcsány Ferenc először hazudott az országnak, majd ismét becsapott mindenkit azzal, ahogy az MSZP megszervezte az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatalát.


Gyurcsány korábban is tagadott

Pintér Sándor belügyminiszter január elején beszélt a Hír Tv-ben arról, ideje lenne nyilvánosságra hozni a beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos titkosszolgálati jelentés egy részét. A jelentés titkosítását  az érintettek személyiségi jogai miatt nem tudják teljes mértékben feloldani – érvelt a miniszter. Gyurcsány akkor blogbejegyzésében azt követelte, az egész aktát hozza nyilvánosságra, ne válogasson. Szerinte nincs miért, ha csak nem manipulálni akar.

Szanyi már évekkel ezelőtt megmondta

2011-ben a Facebookon írta meg az MSZP elnökségi tagja, hogy Gyurcsány szivárogtatott. Szerinte ezt azért tette, mert meg akarta előzni a Fideszt. Gyurcsány akkor azt mondta, Szanyi téved.

A volt miniszterelnök a nyilvánosság előtt azt mondta, két férfit és egy nőt sejt az akció mögött, de soha nem nevezte meg őket, mert azt mondta, nincs elég bizonyítéka. A kiszivárogtatást egy beszédében árulásnak minősítette. A feltételezett neveket tartalmazó borítékot még el is küldte az MSZP elnökének, Mesterházy Attilának, aki állítólag olvasatlanul, a sajtó előtt semmisítette meg azt.

Sok név keringett

A különböző sajtóhírek és nyilatkozatok alapján eddig Szili Katalint, Szekeres Imrét, Baja Ferencet, Kiss Pétert, Puch Lászlót hozták összefüggésbe a szivárogtatással, sőt, a Heti Válasznak nyilatkozó volt Demokratikus Koalíció-tag szerint a felvétel Kósa Lajos Fidesz alelnökhöz is eljutott. Az érintettek cáfoltak, Kósa „beismerő vallomása szerint” őt „Szijjártó Péter engedte le az őszödi kormányüdülő kéményén, úgy rögzítette a beszédet, amelyet aztán ürgebőrben utaztattak Pestre békaemberek”.

Gyurcsány Ferenc sohasem mondta ki Kósa Lajos nevét sem, igaz, elég jól körülírta tavaly májusban, amikor egy sajtótájékoztatón arról beszélt, a nyilvánosságra hozás lánca egészen Debrecenig vezet, pontosabban a városházáig, a polgármesterig.

Élt az a verzió, hogy Szilvásy György volt titokminiszter és Gyurcsány tanácsadói köre áll az akció mögött. Ezt Szilvásy cáfolta. Szilvásy érintettségére a Laborc–Portik találkozó leiratából is következtetni lehetett.

Válsághoz vezetett

A Nemzetbiztonsági Hivatal annak idején nem vizsgálta, hogy ki szivárogtatott. Az ügyről készült jelentést az NBH főigazgatója minősítette annak idején államtitoknak.

A 2006-os választás után elmondott, majd szeptemberben kiszivárgott beszéd tüntetésekhez, összecsapásokhoz, belpolitikai válsághoz vezetett, amely sok egyéb tényező mellett végül Gyurcsány Ferenc kormányfő távozását és Bajnai Gordon miniszterelnökké választását hozta magával.