Gyurcsány és Juhász Péter egymás után olvastak be Orbánnak

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Alig pár ezer embert mozgatott meg összesen a DK és az Együtt kormányellenes demonstrációja. Nem együtt, egymásra szervezték. Gyurcsány nem akart fasisztázni, és szerinte nem kell félni, Juhász Péter óriási sikert aratott egy szállóigévé vált káromkodás felidézésével.


Két tüntetés is volt a kormány menekültpolitikája ellen vasárnap délután, néhány közös ponttal:

  • baloldali pártok szervezték,
  • egyik sem mozgatott meg nagy tömegeket,
  • polifoamot és hálózsákot gyűjtöttek a menekülteknek,
  • aláírásokat gyűjtöttek,
  • beszóltak az MSZP-nek.

A két baloldali rendezvényt gyakorlatilag egymásra szervezték: a DK-s háromkor kezdődött az Egyetem téren, a Juhász Péter Együtt-es politikus által szervezett demonstráció résztvevői egy közeli helyszínről, a Szabad sajtó útról vonultak a Kossuth térre négytől.

Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán volt is kommentelő, aki értetlenkedett, hogy miért kell egymásra szervezni a két tüntetést, Gyurcsány Ferenc pedig a Klubrádióban magyarázkodott, hogy ők hirdették meg korábban a sajátjukat.


DK-rendezvény


A két demonstrációt nem sikerült összehangolni: a DK-snak fél 5-kor lett vége, így aki akart volna vonulni, nem tudott anélkül csatlakozni, hogy faképnél ne hagyja az éppen szónokló Gyurcsány Ferencet. Nem is láttunk olyat, aki így döntött.

A DK nagyjából 1000 embert tudott mozgósítani – zömmel időseket –, az Egyetem tér nagyjából negyede volt zsúfolásig tele, hátrébb szellősebben álltak. Az Együtt tüntetésén két-háromszor többen lehettek, a Kossuth tér nagyjából negyede telt meg a vonulás után, itt jóval több volt a fiatal, családos. Sokan nem várták meg a demonstráció végét, inkább fél-egy óra után elmentek.


Orbán, takarodj! – kiabálta a tömeg vonulás közben


Gyurcsány nem akart fasisztázni, de...

„Ölni bűn” – adta meg az alaphangot Gyurcsány Ferenc, aki hosszan beszélt arról, a menekültektől nem kell félni, segíteni kell őket, emberségesen kell bánni velük. Szerinte most humanitárius válság van, ez az emberséget emésztheti fel. Kétségesnek tartja, hogy az 500 milliós Európában 1 millió muszlim gondot okozna, Magyarország sorsát sem látja veszélyben.

„A nemzeti létért aggódni évszázados hagyomány. Mohács óta évszázadokig nem voltunk szabadok. 500 év alatt nem lettünk törökök, osztrákok, oroszok, mitől kellene félni?”

Az osztrák kancellár nyilatkozatára utalva azt mondta, ő „nem akar fasisztázni”, de „így nem bánunk emberekkel”. (Faymann a holokauszthoz hasonlította, hogy Magyarországon felengedik a menekülteket egy vonatra, amiről azt hiszik, Németországba megy, majd a bicskei menekülttábornál leszedik őket.)

„Ha az alapján teszünk különbséget emberek között, hogy mi a származási hátterük, az emberiség legnagyobb tragédiája születik” – mondta Gyurcsány Ferenc.



Bírálta azt is, hogy „a kormány aszerint válogat élet és halál között, hogy kinek mi a hite, származása”. Ezt vélhetően arra reagálva mondta, hogy Balog Zoltán miniszter a napokban árulta el, ezer keresztény menekült kapott állampolgárságot.

„A kormánynak a látszatot is kerülnie kell annak, hogy a 40-es évek legborzasztóbb politikusait választja példaképül.”

A kormány szerinte az elmúlt hónapokban nem a menekültválságra, hanem újabb háborúra készült fel, „csak ebben érzi jól magát”.

Üzent az MSZP-nek is: ne a középutat keresse, ne konfliktuskereső módon foglaljon állást; aki így viselkedik, az nem érdemli meg, hogy vezesse a baloldalt.

A DK elnöke négy javaslattal állt elő:

  1. legyen közös európai menekültügyi ügyintézés,
  2. a migrációt lassítsák az EU-n kívüli nagy menekülttáborok közös anyagi támogatásával,
  3. az EU-s titkosszolgálatok működjenek együtt az embercsempészet megfékezése érdekében,
  4. legyen közös európai határőrizet.


Juhász Péter


Orbán, a focihuligán

Az Együtt alelnöke, Juhász Péter keményen bírálta Orbán Viktort, szerinte a miniszterelnök megbukott, nem kormányozni akar, csak a hatalmat és lopni. Nem törődik azzal, hogy nem működik az egészségügy vagy az oktatás, mondta.

Juhász Péter szerint Orbán nemcsak a menekültekkel bánik embertelenül, hanem mindenki mással is, aki nem szolgálja az épp aktuális hatalmi érdekeit. A menekültügyet sem megoldani, hanem felhasználni akarja.

Azt mondta, Orbán „fociultra”, aki Magyarországot rugdossa ki a civilizált Európából. Szerinte a magyarok nem ilyenek, a menekülteket normálisan kell fogadni. Az EU-val együtt kell működni, szolidaritásra van szükség, az országnak 10-15 ezer menekültet be kell fogadnia, szükség van rájuk – mondta.

Beszólt a baloldali pártoknak is – vagy mert hallgatnak, vagy mert áskálódnak szerinte. Közölte: túl kell emelkedni az önző pártérdekeken, „amelyik pártvezető ezt nem tudja elfogadni, az is takarodjon”.

Sokat szapulta Orbánt, de a legnagyobb sikere a következő mondatának volt:


Baszódjál meg KDNP az erkölcstannal együtt.

A Kossuth téren a tüntetést a Kistehén nyitotta és zárta, a beszédek végéig kitartó tüntetők hamar elhagyták a teret.


Képgaléria a tüntetésekről