Gyurcsány: az összes körzetben veszíthet a baloldal

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A DK elnöke szerint csak adóemeléssel lehetne rendbe tenni az egészségügyet.


A demokratikus ellenzéki pártok akár az összes választókerületet elveszíthetik, ha külön-külön indulnak a Fidesz ellen az országgyűlési választásokon – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy gyulai lakossági fórumon. Botka László választási ajánlatáról azt mondta, csak az a konstrukció működőképes, amely nem kényszeríti a pártokat önmeghasadásra. Az egyetlen párt, amelyik senkinek semmilyen feltételt nem szab, az a DK. "Nem tudok ennél nyitottabb lenni" – mondta Gyurcsány.

Szerinte sok vitás kérdés van a demokratikus ellenzéki pártok között, de abban nincs, hogy a 106 egyéni választókerületben indítandó jelöltekről meg kell egyezni. Ha mindenhol egy baloldali és egy jobbikos ellenjelölt indul, a Fidesz – amelynek szerinte nem nagyobb a támogatottsága 35-36 százaléknál –, kisebbségbe kerül – mondta.

A DK összefogás nélkül is a választás relatív legnagyobb győztese lesz, mert meg tudja többszörözni a parlamentbe jutó képviselői számát, de ez a kormányváltás szempontjából nem számít – mondta Gyurcsány. Ezért a pártvezetőknek több empátiát és több integrálóképességet kell mutatniuk, és a vitákat gyorsan le kell zárni. "A személyes viszonyok sokkal jobbak, mint kívülről látszik."

Gyurcsány Ferenc a DK gyulai irodája előtt, az utcán, nyolcvan-száz ember előtt tartott beszédet. Azt mondta nem a pártviták, hanem az oktatás kérdése az egyik legfontosabb Magyarországon, mert csak ez adhat perspektívát a fiataloknak.

Hatszázmilliárd forint hiányzik az egészségügyből a Fideszhez közel álló Magyar Orvosi Kamara vezetősége szerint – mondta Gyurcsány. "Honnan teremtjük ezt elő?". Nincs ingyen pénz, a háromezer milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári vagyont nem lehet visszaszerezni, ha egy kormány akarja rendbe tenni az ágazatot, az adóemelést jelent.

Szerinte vannak dolgok, amelyekben a kormányváltás után gyorsan lehetne intézkedni, például a szabad nyilvánosság kérdése vagy egy új munkatörvénykönyv megalkotása ilyen, de "azt, hogy jobban éljünk, baromi lassú elérni". Azt mondta óvatos lenne az elszámoltatás ellenzéki követelményeivel is, mert szerinte Orbán Viktornak nagy befolyása van az igazságszolgáltatásra.

Versenyképes vállalati szféra hiányában nem lehet az infláció felett 3-5 százaléknál magasabb béremelést adni, ez alól kivétel szerinte az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra, ahol évi 15-20 százalékos béremelésre van szükség – mondta.

Gyurcsány szerint 2014-ig a magyarok nem féltek jobban különböző kultúráktól más európai nemzet tagjainál. Most azonban tudatos félelemkeltés zajlik; az oktatásról és az egészségügyről kellene beszélni, "ehelyett Sorostól félünk".