Gyurcsány: Az önvizsgálatot május 26-án kezdjük

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A Demokratikus Koalíció EP-listáját vezető egykori miniszterelnök szerint a vasárnapi választásnak inkább belpolitikai tétje lesz.


A Demokratikus Koalíció elnöke a Népszabadságnak adott interjújában arról beszélt, hogy csalódott lenne, ha nem szereznének mandátumot az EP-választáson, ugyanakkor szinte biztosra veszik hogy a „bezárkózó, szabadságharcos mentalitásnak” lesz többsége a vasárnapi választáson. Elégedett két brüsszeli hellyel lenne, ha nem szereznek mandátumot, akkor rendkívüli kongresszust hívnak össze június végére, hogy „ki lehessen nyitni minden kérdést, a személyi kérdéseket is”. Vagyis kudarc esetén felajánlja lemondását. Saját szavazóiról azt mondja, hogy

„szenvedélyesen szemben állnak az Orbán-rendszerrel, nem fogadják el az MSZP sokszor kompromisszumra hajló álláspontját és az Együtt gyakran kilúgozott, technokrata válaszait sem”.
Az EP-választásnál szerint a tét inkább belpolitikai: az, hogy a három kisebb baloldali párt, az LMP, az Együtt és a DK bekerül-e, és mi lesz közöttük a sorrend. De ez is szimbolikus jelentőségű, ha az egyik 5, a másik 6 százalékot szerez, az nem sok mindent befolyásol, bár nyilván nem lesz jó érzés annak, aki hátul végez. Arról is beszélt az interjúban, hogy még határozottabb bojkott kell a Jobbikkal szemben, „mert az ember vagy köpköd, vagy vitatkozik. Akik köpködnek, azokkal megküzdök, és nem vitatkozom.”