Gyurcsány Simicska és Puch kapcsolatáról beszélt

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Gyurcsány Ferenc a Figyelőnek adott interjút, ahol keményen bírálta a volt pártpénztárnokokat. Szerinte ugyanis ők irányítanak a háttérből igazán.


Gyurcsány Ferenc szerint azért lett 2004-ben miniszterelnök, mert akkor a baloldalnak szüksége volt egy „anti-Orbánra”, egy karizmatikus, beszélni jól tudó, vízióval rendelkező vezetőre.


Szerinte ez ma sincs másképpen, ma ő az egyik olyan karakter baloldalon, aki Orbánhoz mérhető.

Gyurcsány interjújában arról is beszél, hogy a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején szinte minden párt korrupt volt, ahogy az általa vezetett MSZP is. Ő meg is próbálta felszámolni a „Puch-világot” (Puch László az MSZP korábbi pártpénztárnoka, Baranya megyei elnöke), de erre azért nem került sor,


Mert sokat sejtettem, de keveset tudtam. Ez sikeres harchoz kevés, de ahhoz elég lett volna, hogy tönkretegyem az egész országot. Igen, világos, ez a rendszer tele van szürke pénzekkel.

Szerinte a kilencvenes évek óta része a magyar politikának a korrupció, amiről leginkább a pártpénztárnokok tehetnek, akiket mindig megválasztanak a pártkongresszusokon a „sok kis lekötelezett”.


Nem kell nagy pénzmozgásokra gondolni. Elég, ha százezrek, milliócskák gurulnak a pártvezetés tudta nélkül majálisra, nőnapra, ilyenekre.

A Fidesz pártpénztárnoka Simicska Lajos volt, aki azonban sokkal nagyobb súlyú volt a Fidesz rendszerében, mint Puch az MSZP-jében. Gyurcsány szerint ők ketten többször találkoztak is egymással „ügyeket intézni”, egyről tud is, mert ő kérte Puchot, hogy beszéljen Simicskával a pártfinanszírozási törvény elfogadásáról.


Tudott a 70-30 százalékról is, éppen ezért tette meg Puchot államtitkárnak, amikor azonban rájött, hogy nem tudja megtisztítani a pártot a korrupciótól, akkor alapította meg a Demokratikus Koalíciót.

Gyurcsány azt is elmondta, hogy azoknak a politikusoknak nagyjából kilencven százaléka korrupt, akik budai ingatlanjukat, meggazdagodásukat családi segítséggel, kölcsönnel magyarázzák. Azoknak a harmada-fele is korrupt, akik nagyon rég óta bent ülnek a parlamentben.

Tarsoly Csabáról elmondta, hogy a Quaestor-vezér csalásairól sajnos Orbán Viktorék is tudtak, mert


ha nincs politikai kapcsolatod, akkor semmire nem fogsz jutni, ez az alapvető közhangulat ma.