Gyurcsány: a Fidesz csak elvesztheti a következő választást

-

A volt miniszterelnök szerint már csak az a kérdés, hogy a baloldali ellenzék képes-e megnyerni. Ő mindenesetre optimista, mert úgy látja, Orbán Viktor maga teremti meg az új összefogás és az ellenzék megerősödésének feltételeit.


Gyurcsány Ferenc szerint a kormány támogatottsága egyre csökken, és a következő választást a Fidesz csak elveszíteni tudja. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Budapesten, a XIII. kerületi Szent István parkban tartott csütörtök esti politikai fórumon azt mondta: a kormány támogatottsága csökken, és ez felelősséget jelent számukra.

„A következő választást a Fidesz csak el tudja veszíteni” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint az igazi kérdés az, hogy „mi meg tudjuk-e nyerni”. A volt szocialista miniszterelnök szerint sok minden változott az elmúlt egy évben. Észre kell venni, hogy amivel szemben állunk, az többé nem sérthetetlen és legyőzhetetlen. A kormánypárt anélkül, hogy kormányzott volna, egy helyben topog egy éve, és elveszíti szavazóinak egyharmadát – mondta.

Beszélt arról is, hogy nagy a szegénység, nagyon magas a fiatalkorúak körében a munkanélküliség, sokan kivándorolnak külföldre, valamint a kormány tönkretette az egészségügyet és az oktatást. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Nem papolni kell a nemzetről. Olyan világot kell csinálni, amelyben van normális élet.”

Gyurcsány Ferenc örömét fejezte ki, hogy a bevándorlásról szóló plakátok miatt elindult „egy (...) nagy nemzeti ellenállás”. „Az önkény megbukásához vezető út egyik állomása lesz ez a plakátharc” – mondta, megjegyezve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök teremti meg „ezzel a lehetetlen történettel az ellenzék megerősödésének és új összekapaszkodásának feltételeit”.

A DK programja 2016 februárjára elkészül. Ebben csak olyat javasol majd, amiről azt gondolja, hogy „tisztességesen meg lehet valósítani” – tette hozzá. Gyurcsány arról is beszélt, hogy ha lesz előválasztásra vonatkozó javaslata az MSZP-nek, akkor azt a DK tudomásul veszi és elfogadja (az előválasztás ötletét legújabban a Republikon Intézet vetette fel, erről itt olvashat részletesen).