Gyurcsány: a DK nem kötött alkut

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A Demokratikus Koalíció elnöke feslett erkölcsű bűnszövetkezetnek nevezte a kormányt, amely elrabolta az ország tisztességét, lerombolta álmait és fogságba ejtette a nemzet becsületét.


Gyurcsány Ferenc évértékelőjében azt mondta, hogy a Fidesszel és Orbán Viktor miniszterelnökkel nem lehet alkut kötni. A DK vezetője azt mondta, hogy az elmúlt nyolc éven végignézve, egy tisztességes ellenzéki párt három szóban összefoglalhatja a programját: "nincs alku Orbánnal". Nincs alku, mert tönkretették hazánkat, politikailag beteggé tették, erkölcseit porrá zúzták, az ország történelmi értelemben tévúton jár.

A becsületest baleknak nézik, a lopás meg törvény lett, ahhoz, hogy valaki valamire menjen, ahhoz urizálni kell – mondta. Szerinte a hatalmon lévők háborúznak Párizzsal, Brüsszellel, Rómával, miközben kiszolgáltatják az országot Putyin Oroszországának valamint Törökországhoz és Azerbajdzsánhoz dörgölőznek.

Minden kormánynak jogában áll tévedni vagy hibázni és ezt a politikusok is megtehetik, de nem lehet megtörni egy nemzet gerincét, mert ez nem tévedés, hanem bűn – mondta. Az álnok módon elrabolt vagyonokat nem extra adóval kell terhelni, ugyanis a bűnösöket nem megadóztatni, hanem megbüntetni kell – mondta Gyurcsány.

A DK soha nem kötött semmilyen tisztességtelen alkut "Orbán alávaló rendszerével". Szerinte az LMP viszont évekig eljátszotta, hogy lehet középen állni "a demokrácia és a diktatúra világa között, eközben pedig "kisegíteni a Fideszt, ha kell". Azt sem tartja rendben lévőnek, hogy az MSZP-hez köthető pártsajtót ilyen-olyan módon a Fidesz finanszírozza. Gyurcsány azt mondta: Vona Gábor, a Jobbik elnöke korábban egy polgári körben ült Orbánnal. Majdnem mindenki megkötötte az alkuját a Fidesszel, de a DK nem – mondta.

A DK parlamenti bojkottjáról azt mondta, demokraták nem lehetnek a diktatúra parlamentjének konstruktív ellenzékei, mert azzal a diktatúrát építenék. Nem lehet eladni a hazát egy tál lencséért – mondta Gyurcsány. Sokan azt gondolják, hogy a választáson nem lehet legyőzni a diktatúrát, de dacára annak, hogy szinte minden az ellenzék ellen szól, így is lehet győzni, mert a látszattal ellentétben nem a pártok, hanem a nép vívja a választási küzdelmet – mondta.

Az elmúlt hónapokban több szó esett Soros Györgyről, mint a magyar munkásokról. Egy közhatalom nélküli ember lett a kormány ellenfele, nem az embereket körülvevő nyomorúság – jelentette ki. Gyurcsány azt mondta: nem védi Sorost, de azt kétségtelennek tartja, hogy egy "istenverte manipuláció rettenetes hazugságával állunk szemben".

A kabinet több ezer embert fogadott be titokban, és a befogadottak nem vették el a magyarok munkáját, nem növelték a bűnözést, nem rontották a közbiztonságot, nem iszlamizálták az országot. A kormányon lévők mégsem mondják, "hogy hazudtunk, reggel, hazudtunk tízóraikor, hazudtunk ebédkor, uzsonnaidőben, hazudtunk este és éjszaka még felkeltünk hatodszorra is hazudni" – mondta.

Orbán a kilencvenes évek elején nyíltan bírálta az akkori MDF-kormány és az egyházak kapcsolatát. Gyurcsány szerint a hit tiszteletet és védelmet érdemel, de aki a hit hatalmát pártzsoldba állítja, az nem szolgálja, hanem meghazudja az Istent. Ezekre az egyházakra a DK így tekint és ekként is fogja kezelni őket – mondta. Amennyiben kormányra kerülnek, megszüntetik azt a helyzetet, hogy az egyházi iskolák háromszor annyi működési támogatást kapnak, mint az államiak vagy az alapítványiak. Alaptörvény-sértőnek nevezte, hogy mintegy száz településen csak felekezeti iskola van. Eltörlik azokat az adókedvezményeket, amelyeket "a pártpolitizáló egyházak" megkapnak, más társadalmi szervezetek viszont nem. Amennyiben kormányt alakíthatnak, egy olyan független bizottságot hoznak létre, amelynek az egyházi köröket érintő pedofília kivizsgálása lesz a feladata – mondta.

A pártelnök szerint a "kormány nem tagadja", hogy az elmúlt években több tízezer orosz bűnöző kaphatott magyar állampolgárságot. Azért nem tettek ellene, mert az ország biztonságánál fontosabb nekik pár százezer szavazat, ami a határon túlról érkezik – mondta Gyurcsány. Ha nem szavazhatnak azok, akik soha nem éltek életvitelszerűen Magyarországon, akkor megszűnik az az érdek, hogy érdemi nemzetbiztonsági ellenőrzés nélkül bárki idejöhessen és állampolgárságot kaphasson. A DK nem adna nyugdíjat azoknak az ukrán állampolgároknak, akik egy régebbi egyezmény alapján jogosultak magyarországi nyugellátásra.

Aki együttműködött a „diktatúra rendszerével”, legyen az politikus, bíró, ügyész, diplomata vagy a közigazgatásban dolgozó szakember, annak nem lesz helye egy DK-kormány környékén – mondta Gyurcsány.