Gyűlöletkeltéssel vádolják a holland politikus

Fotó: MTI/EPA / Bart Maat

-

Nem fog megjelenni az ellene indított büntetőper jövő heti tárgyalásán Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, akit gyűlöletbeszéddel, kisebbség elleni uszítással és diszkriminációval vádolnak.


Az iszlámellenes nézeteiről ismertté vált politikus Twitter-üzenetben jelentette be pénteken, hogy nem vesz részt az általa politikai indíttatásúnak nevezett, hétfőn kezdődő tárgyaláson.

„Politikusként jogom és kötelességem az országunk problémáiról beszélni. Senki nem némíthat el!” – írta.

A vád szerint Wilders 2014-ben azt a kérdést tette fel támogatóinak, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak Hollandiában. A válasz az volt, hogy kevesebbet, amire a politikus mosolyogva azt válaszolta, hogy „mi meg tudjuk oldani”.

A holland politikus 2011-ben már állt bíróság előtt, mert azt megelőzően egyebek közt a Koránt Hitler Mein Kampfjához hasonlította, és azt javasolta, hogy a muzulmán bűnözőket fosszák meg holland állampolgárságuktól, és utasítsák ki őket az országból.

Wilders váltig állítja: nincs problémája azokkal a bevándorlókkal, akik elfogadják országa törvényeit és felveszik a holland szokásokat, és ő sosem támogatta az erőszakot.

A 2011-es vádak alól végül felmentették, mert a bíróság szerint kijelentéseivel egy vallást támadott, nem pedig egy népcsoportot.

Hollandia mintegy 17 milliós lakosságának körülbelül 2 százaléka marokkói származású.