Gyűlnek az aláírások a Munkácsy-trilógiáért, az idő viszont fogy

Fotó: MTI/Oláh Tibor / MTI/Oláh Tibor

-

HÁTTÉR

A CÖF már 14 ezer aláírást tud felmutatni Munkácsy-trilógia megmentésére. Orbán Viktoréknak írt levele alább olvasható. Csak az állam vagy a jegybank közbelépése tarthatja együtt az egyedülálló műalkotás három darabját.


A kulturális örökségek megőrzésével foglalkozó Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület keresett meg bennünket húsvét előtt, hogy csatlakozzunk a kezdeményezésükhöz és keressük meg együtt a magyar állam illetékeseit annak érdekében, hogy a Munkácsy-képek Magyarországon maradhassanak – mondta el a VS.hu-nak Bencze Izabella, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője. Hozzátette, úgy gondolták, hogy csak akkor fordulnak a kormányhoz, ha a megfelelő társadalmi támogatottságot is élvezik és ezért azonnal országos aláírás gyűjtési akciót indítottak, több civil szervezettel karöltve. Mára már 12-14 ezer ember írta alá a petíciót, emellett pedig nyílt levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnök mellett Balog Zoltán miniszternek és Matolcsy György jegybankelnöknek is. A CÖF szóvivője úgy tudja, a kormányzat  és a civil társadalom szándéka megegyezik, azonban szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a bokros politikai teendők mellett más fontos dolgok is vannak, hiszen nagyon fogy az idő a Munkácsy-képek ügyében.

Az utolsó másodpercben vagyunk ahhoz, hogy a kormányzat illetékesei megtegyék a megfelelő lépéseket a két Munkácsy-kép tulajdonjogának megszerzése érdekében
– hangsúlyozta Bencze Izabella. A Krisztus Pilátus előtt című kép letéti szerződése 2014. július 31-én lejár, s amennyiben a magyar állam nem tart igényt rá, azaz nem veszi meg, a kanadai Hamilton Galéria felkéri a debreceni Déri múzeum vezetését, hogy juttassa vissza a festményt. Időközben kiderült, hogy nem csak a Krisztus Pilátus előtt debreceni létét fenyegeti veszély, hiszen a trilógia másik darabjának, a Golgotának a letéti szerződése már tavaly ősszel lejárt. A kép tulajdonosa, Pákh Imre, a neves műgyűjtő mondhatni csak szívességből hagyta ott a debreceni Déri múzeum falán. Tudomásunk szerint szándékában áll eladni és már felbecsültette a festményt Christie's aukciós házzal – fűzte hozzá Bencze Izabella. A nyílt levelet a május eleji sajtótájékoztatón osztották ki újságíróknak, az interneten nem leltük, Bencze Izabella azonban eljuttatta hozzánk. A dokumentum szövegét cikkünk alján olvashatják el.

Pákh Imre mindenben egyetért

Pákh Imre május elején a Budapest Times című lapnak nyilatkozva elmondta: meggyőződése, hogy a magyar festőóriás három legfontosabb művének Magyarországon kellene maradnia, és mindenben egyetért Kósa Lajossal, Debrecen polgármesterével. Pákh Imre, a Golgota tulajdonosa korábban kilátásba helyezte, hogy a letéti szerződés lejártával elviszi a festményt, ami szintén azt eredményezné, hogy szétesne a magyar festő egyedülálló triptichonja. Kósa Lajos nemrég kijelentette: Debrecen talán legfőbb nevezetessége és látványossága a három Munkácsy-kép, ezért a város kifejezett érdeke, hogy továbbra is a Déri múzeumban maradjanak. Ez pedig csak akkor garantált, ha a magyar állam birtokolja azokat.

A helyzet kulcsa az államnál vagy a jegybanknál van

A festmények megvételére két út tűnik járhatónak: a központi költségvetés terhére történő vásárlás, vagy a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja 30 milliárd forintos pénzügyi keretén belüli vétel. A közelgő a tulajdonosváltás miatt az állami reagálás sokat nem késhet. Magyarország idén tartja a Munkácsy Mihály-emlékévet is. Ráadásul ezek a festmények jelenleg is Debrecenben találhatóak, tehát nem külföldről kell visszaszerezni, pusztán itthon, magyar kezek között kellene tartani azokat.


A CÖF nyílt levele a kormányhoz

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) alulírott alapító-szóvivői több ezer, határon innen- és túli magyar állampolgár és civil szervezet aláírása által felhatalmazva fordulunk Önhöz annak érdekében, hogy kezdeményezzük a Munkácsy Trilógia nem magyar nemzeti vagyonba tartozó képei közösség tulajdonjogának megszerzését, de legalább végleges, Magyarországon való tartását. Úgy tudjuk, a kormányzat illetékesei tettek már lépéseket ezen cél érdekében, ezért levelünkkel alá kívánjuk támasztani, hogy az állam ilyen irányú kezdeményezése mögött jelentős társadalmi Mint köztudott, a Trilógia részeinek tulajdonjoga jelenleg vegyes. Az Ecce Homo Debrecen város, a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő, a Krisztus Pilátus előtt pedig a kanadai Hamilton Galéria tulajdonában van. A kanadai tulajdonos 2014. július 31.-ig szóló letéti szerződés keretében adta birtokunkba a képet, a Golgota című festmény szerződése pedig - tudomásunk szerint -novemberben jár le. Amennyiben arra törekszünk, hogy ezek a képek Magyarországon maradjanak, vagy a magyar nemzeti vagyonba tartozzanak, akkor az utolsó másodpercben vagyunk. Meggyőződésünk, hogy nemzeti vagyonunknak nem csupán megőrzése, de gyarapítása is feladatunk a jövő nemzedékei érdekében. Meggyőződésünk az is, hogy a Trilógia, vagyis a három festmény együtt, kizárólag a magyarok számára jelent - anyagi és művészi értéken, érzelmi töltésen túl –nemzeti büszkeséget. Ezért számunkra, a nemzet, s a nemzeti kultúra iránt elkötelezett magyarok számára kiemelt nemzeti kincsnek számít. A festő életútja bizonyítja, hogy elkötelezett nemzeti érzelmű magyar, de egyben európai polgár, és mélyen keresztény ember volt. Munkácsy magyarsága, művészete összekovácsoló erő. Új Alaptörvényünk rögzíti a kereszténység nemzet-megtartó erejét. Ha ebből a szempontból közelítjük meg felvetésünket, kijelenthetjük, hogy a tulajdonjog megszerzése ennek az alkotmányos alaptételnek egy rendkívül felemelő, gyakorlatban testet öltő jelképe lehetne.Álláspontunk szerint a festmények megvételére két út is járhatónak tűnik: 1. A központi költségvetés terhére történő vásárlás, amely egyértelműen állami tulajdont 2. a Magyar Nemzeti Bank Értéktár-programja keretén belül történő vétel, amely ugyan jegybanki tulajdont keletkeztetne, de hazánkban maradhatna a Trilógia. Tisztelettel kérjük, hogy a sok ezer aláíró által képviselt közakaratot méltányolni, s annak teljesítése érdekében a szükséges lépéseket megtenni szíveskedjék. Csizmadia László CÖF alapító-szóvivő és Bencze Izabella CÖF alapító-szóvivő