Gyújtogatás volt az éjjel a calais-i menekülttáborban

Fotó: AFP / FRANCOIS LO PRESTI

-

A terület kiürítése harmadik napja tart. Eddig nem voltak nagy incidensek.


A gyújtogatások miatt felrobbant legalább 2 gázpalack, egy ember könnyebben megsérült, 200 migránst pedig át kellett helyezni egy üres telekre, a kikötői bevezető út közelébe – közölte a megyei prefektúra. A telep különböző pontjain éjfél és fél négy óra között lobbantak fel a tüzek. „Egyes közösségeknél szokás, hogy felgyújtják a lakhelyüket, amikor azt el kell hagyniuk” – mondta a prefektúra szóvivője. A tűzoltók mindenhol megkezdték a tűzoltást, és megakadályozták a tüzek terjedését.

A prefektúra számított a gyújtogatásra, mert a tábor déli oldalának márciusi felszámolásakor is előfordultak tűzesetek. Emiatt előzetesen tűzoltókat irányítottak a helyszínre, a segélyszervezetek pedig poroltókat osztottak szét a migránsok között. A táborban élők egyike is beállt a tűzoltók közé, de voltak, akik megdobálták a hatóságok embereit.


Naponta 40 busz is indulhat a táborból


A felgyújtott területről 150-200 embert kellett evakuálni, köztük tucatnyi gyereket is – mondta Patrick Visser-Bourdon rendőrfelügyelő. Őket a segélyszervezetek és egy ápolónő helyezte biztonságba.


Napok óta tart

A telep kiürítése harmadik napja folyik, az önként távozókat kisebb csoportokban, busszal szállítják el a franciaországi befogadóközpontokba. Ott benyújthatják menedékkérelmüket is. „Ami most történik Calais-ban, az Franciaország szép arca.


Humanitárius akció folyik,

amely tekintettel van a háború elől menekülő és menedéket kérő férfiakra és nőkre, s amely akciót határozottan hajtjuk végre” – mondta Manuel Valls miniszterelnök. A belügyminisztérium szerint kedd estig valamivel több mint 4 ezer ember hagyta el önként a telepet.

A dzsungelnek is nevezett táborban a kiürítés előtt 6-8 ezer ember élt. Az Afganisztánból, Szudánból, Eritreából érkezők főként Nagy-Britanniába tartottak.