Győztek a kishantosiak, nekik adott igazat a Kúria

Fotó: MTI/Koppan Viktor / MTI/Koppan Viktor

-

A Kúria is megerősítette, hogy jogszerűtlenül kötött szerződést a Nemzeti Földalapkezelő és a Mező Vidék Bt.


A Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítették a Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) a Mező Vidék Bt.-vel megkötött szerződését – jelentette a Greenpeace.

Ez azt jelenti, hogy a bíróság megerősítette, az NFA törvényt sértett a kishantosi földek 2013-as pályáztatásakor, és azt is kimondta, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében.

Tavaly június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta Kishantos érveit és az ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő (a Mező Vidék Bt.) és az NFA közötti szerződést. Akkor emellett döntöttek arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalták első fokra. Az NFA és a Mező Vidék Bt. azonban nem fogadta el a jogerős ítéletet a szerződés megsemmisítéséről, és a Kúriához fordult, a bírósági pedig a mai döntésével helybenhagyta a 2015-ben hozott másodfokú ítéletét.

A Greenpeace szerint "Kishantos győzött", az ítélet precedensértékű, azt mutatja, hogy a bíróságok ténylegesen számon kérhetik a NFA-n a jogszabályok betartását.