Győzött az igen: házasodhatnak a meleg párok Írországban

Fotó: MTI/MTVA / Paul Mcerlane

-

Írország az első ország, ahol népszavazással döntöttek a kérdésről. Volt olyan körzet, amelyben 70 százalék feletti volt az igenek aránya. Az eredmény még nem hivatalos.


Igent mondtak az írek az azonos neműek házasságára: a választópolgárok 62,1 százaléka támogatta, míg 37,9 százaléka ellenezte a melegházasság engedélyezését. Ezzel Írország lett a világon az első olyan ország, ahol népszavazáson döntöttek a homoszexuális párok házasságkötésének törvényessé tételéről. A referendumon rendkívül magasnak számító, 60,5 százalékos volt a részvételi arány.

43 választókerületből 16-ban 60 százalékot is meghaladta az igen szavazatok aránya. 37,6 százaléknyian voksoltak arra, hogy a melegházasságot ne engedélyezzék. Az eddigi legkiugróbb eredmény délnyugat-Dublinban született, 71 százalék feletti igennel. Középnyugat-Dublinban is 70 százalék feletti volt az igenek aránya.

A BBC szerint Dublinban a választók 60 százaléka vett részt a szavazáson, de több városban is 50 százalék feletti részvételt mértek.

"Mi vagyunk az első olyan ország, amely az alkotmányban fogja rögzíteni azt, hogy szexuális beállítottságtól függetlenül mindenkinek joga van a házasságkötéshez, és erről népszavazás döntött. Ezzel a szabadság és az egyenlőség fáklyavivői lettünk a világ többi országa előtt. Ezen a napon büszkeség írnek lenni" - mondta Leo Varadkar egészségügyi miniszter, aki nyíltan vállalta homoszexualitását, miután a kormány bejelentette, kísérletet tesz az ír konzervatív katolikus alkotmány megreformálására.

Sokan alig akarják elhinni a szavazás eredményét. Azt mondják, korábban el sem tudták volna képzelni, hogy ez megtörténhessen. A Guardian azt írja, az utcákon több helyütt spontán népünnepély kezdődött dudálással, sípolással.Az ír főváros belvárosában lévő dublini kastélyban mintegy kétezren, köztük számos meleg pár gyűltek össze, hogy figyelemmel kísérjék a szavazatszámlálást. Az emberek szivárványszínű zászlókat lengettek, és izgatottan várták az eredményeket.
Több mint 3,2 millió ír állampolgárnak arról kellett döntenie, hogy a melegházasság engedélyezése bekerüljön-e az ország alkotmányába. Politikai elemzők úgy vélik, a népszavazás mérföldkő lesz abban a folyamatban, amelyben Írország, amelyet sokáig Nyugat-Európa társadalmilag egyik legkonzervatívabbnak országának tekintettek, fokozatosan átalakul.

Enda Kenny kormányfő csütörtökön arra buzdította választópolgárait, hogy írjanak történelmet, szavazzák meg a legalizálást. Szerinte ez olyan áttörést jelentene az ír polgári jogok terén, amit a melegek és leszbikusok generációkon át el sem tudtak volna képzelni.

Az összes nagy politikai párt „igen" szavazatra buzdított.

A homoszexualitást bűnnek tartó katolikus egyház a templomok falain belülre korlátozta az alkotmánymódosítás elutasítására buzdító kampányát. Írországban világi vallási csoportok vezették a "nem" kampányt, amelyet egyetlen politikai párt sem vállalt fel.