Győzelemmel debütáltak a kétkapitányos női kézisek

Fotó: MTI/PAP / Marcin Bielecki

-

A magyar női kézilabda-válogatott három góllal győzött a lengyelek vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat 3. fordulójában. Ez volt a debütáló mérkőzése az Elek Gábor, Ambros Martín szövetségi kapitányi kettősnek. A magyar csapat továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a csoportot.


Női Eb-selejtező, 5. csoport, 3. forduló:
Lengyelország–Magyarország 24-27 (13-13)

A lengyelek december 14-én, a dániai vb herningi nyolcaddöntőjében 24-23-ra legyőzték a magyarokat, akik többek között emiatt nem vehetnek részt az olimpián. Németh András kapitány a kudarc után lemondott, utódjául az FTC és a Győr edzőit választották meg.

Az Eb-selejtezőben a lengyelek és a magyarok eddig megnyerték két-két mérkőzésüket, és kiemelkednek a csoportból.

A koszalini találkozó hazai góllal kezdődött, majd megszakítás nélkül négyszer talált be a magyar együttes, amely kézben tartotta a meccset a korai szakaszban. A 15. percben már öt góllal is vezettek a vendégek (4-9), ám aztán két gyors kiállítás megfogta a csapatot, így a lengyelek 20 perc elteltével egyenlítettek (9-9). A hazai felzárkózást magyar időkérés, illetve a felnőtt válogatottban először betaláló Lukács Viktória gólja akasztotta meg. Két gólnál többel azonban a játékrész végéig sem sikerült elhúzni, sőt a szünetre ismét kiegyenlítettek a lengyelek (13-13).

A térfélcsere után fokozatosan lépett el ellenfelétől a magyar csapat, amely a 39. percben már ismét öt góllal vezetett (16-21). Bár hat perc alatt újra két gólra zárkóztak a házigazdák, ennél közelebb nem engedte őket Elek Gábor és Ambros Martín együttese, sőt: öt perccel a vége előtt újra négygólos előnyre tett szert (22-26), ami elégnek bizonyult a mérkőzés megnyeréséhez.

A nap másik mérkőzésén:
Finnország–Szlovákia 15-29 (8-15)

Az állás:
1. Magyarország 6 pont, 2. Lengyelország 4, 3. Szlovákia 2, 4. Finnország 0

A csoport első két helyezettje, valamint a hét selejtezőcsoport legjobb harmadikja vehet részt a december 4–18. között sorra kerülő svédországi Európa-bajnokságon.

A további program:
4. forduló:
szombat: Szlovákia–Finnország, Simony (Partizanske) 16.00
vasárnap: Magyarország–Lengyelország, Érd 18.30

5. forduló (2016. június 1–2.):
Szlovákia–Magyarország
Finnország–Lengyelország

6. forduló (2016. június 4–5.):
Magyarország–Finnország
Lengyelország–Szlovákia