Gyorskocsi utca: nem embernek való vidék

Fotó: AFP/ Manuel Cohen / Képünk illusztráció

-

Embertelen körülmények között töltik napjaikat a fogvatartottak és őreik két budapesti fogdában. Az ombudsman törvénymódosítást kér.


Nemcsak a fogvatartottak élnek elfogadhatatlan körülmények között, az őröket is embertelen állapotok várják a pihenőkben és az irodákban a Belügyminisztérium által fenntartott Gyorskocsi utcai fogdában. A hely emberi tartózkodásra alkalmatlan – állapította meg az ombudsman Magyar Nemzet által ismertetett jelentése.

A vizsgálat szerint például számítógépek nem képesek rögzíteni a rabokat megfigyelő kamerák felvételeit, és az épületnek vannak olyan részei, melyeket nem lát a kamera.

Az alapvető jogok biztosa az úgynevezett OPCAT-ellenőrzés során (az ENSZ kínzás elleni egyezményének jegyzőkönyve) két olyan budapesti fogdát vizsgált, ahol általában rövid ideig tartózkodnak őrizetesek, illetve előzetes letartóztatásban lévők.


Tízcentis vízben sétálnak

A Gyorskocsi utcai fogdában azt tapasztalták az ombudsman munkatársai, hogy a kétszemélyes zárkák kevesebb mint hat négyzetméteresek. A jogszabály szerint az egy fogvatartottra jutó mozgástérnek legalább három négyzetméternek kellene lennie. Vizsgálták az Aradi utcai fogdát is, ahol 15 zárkába 36 embert helyeztek. A fogvatartottak közös fürdőt használnak, amely beázott, penészesedik. A sétaudvarokban tíz centiméteres víz áll.

Székely László ombudsman jelentése megállapította, hogy


a Gyorskocsi utcai fogdában a legalapvetőbb feltételek
sincsenek meg a személyzet munkavégzéséhez,
huzamos emberi használatra alkalmatlan

A Gyorskocsi utcai személyzeti helyiségek állapota leromlott, az őrök pihenőszobájának ablaka a tűzfalra néz, gyér a természetes megvilágítás. A személyzeti öltözőben kevés a mozgástér, nem lehet közlekedni, ha a szekrények ajtaja nyitva van.

Az őrparancsnok irodájában lévő megfigyelő monitorok rossz állapotban vannak, néhányon semmi nem látszik. A számítógépek nem képesek rögzíteni a rabokat megfigyelő kamerák felvételeit, és az épület egyes részeit nem látják kamerák.

Az Aradi utcában sem jobb a helyzet, a személyzeti iroda és pihenőhelyiségek sem kapnak elegendő természetes fényt.


Mindkét fogdában több, elhelyezésre váró fogvatartott arról számolt be az ellenőröknek, hogy


veréssel csikarták ki belőlük a vallomást. Volt, aki 24 órán keresztül nem kapott inni

Az Aradi utcában az egyik fogvatartott elmondta, hogy az előállításnál a rendőrök ráléptek a nyakára és így fényképezték magukat, eltörték a szemüvegét.


Változtatásokat vár az ombudsman

Az ombudsman a fogvatartottak egészségi állapotára vonatkozó adatok kezelése ügyén a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz fordult, mivel ezekhez a személyzet bármelyik tagja hozzáférhet a Gyorskocsi utcában.

Székely László elmondta, hogy a jelenlegi jogi szabályozás nem biztosítja a büntetőeljárás alatt még nem álló, de már előállított fogva tartott személyek jogi képviseletét és a hozzátartozó értesítését. A változtatás érdekében felkérte a belügy- és az igazságügy-minisztert, hogy módosítsák a rendőrségről szóló, valamint a büntetőeljárásról szóló törvényt.

Továbbá az ombudsman arra kérte a Belügyminisztériumot, a Gyorskocsi utcai fogda fenntartóját, hogy gondoskodjon az intézmény, különösen a sétaudvar teljes felújításáról.