Gyorsított ütemben döntöttek, ki fog durrogtatni augusztus 20-án

Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

-

Hirdetmény nélkül trombitálták össze azokat a vállalkozásokat, amelyektől ajánlatot kértek a Szent István-napi tűzijátékra. Ugyanaz lett a győztes, mint tavaly, valamivel kevesebb fizetségért.


Idén is a gyulai családi vállalkozás, a Leskovics Pirotechnikai Kft. szolgáltatja a tűzijátékot az augusztus 20-ai ünnepségen. Tavaly még a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező volt a megrendelő, idén azonban már a Honvédelmi Minisztérium, miután a tárcára testálták az állami ünnepségek, rendezvények megszervezését.


Csakhogy a jogalkotó meglehetősen későn, május 27-én léptette életbe azt a kormányhatározatot, amely újraszabályozta a lebonyolítás rendjét. Így a közbeszerzés dokumentációjában elismerik, hogy más eljárással már nem lehetett volna megvalósítani a tízezreket Budapestre vonzó látványosságot.

Így végül a négy meghívott pályázó (két gyulai, egy szombathelyi és egy budapesti cég) közül ugyanazt választották, amelyik tavaly is a tűzijáték kivitelezője volt. 2014-ben 150 millió forintos keretet pufogtathattak el a pirotechnikusok, idén viszont nem egész 130 milliót, ami 10 millióval kevesebb az eredetileg becsült értéknél is.

A megbízás a budapesti ünnepi tűzijáték megtervezésére és logisztikájának biztosítására vonatkozik. 5+1 kilövési pont lesz. A teljes tömegrendezvény biztosítási feladatainak ellátása (a rendezvényterv, a biztosítási terv és az operatív intézkedési terv) nem tárgya a közbeszerzésnek, viszont a tűzijáték közvetlen biztosítása, annak összehangolása a kísérőrendezvények biztosításával a nyertes ajánlattevő feladata.

A Leskovics Pirotechnikai Kft. tavaly csaknem 150 millió forint árbevételt ért el. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a leggyakrabban színpadi pirotechnikával foglalkozó cégnál immár az augusztus 20-ai tűzijáték adja a forgalom döntő részét.

Az Index a minap azt írta, hogy a kormány szakmai tanácsadója továbrba is Tóth Ferenc, aki a Törökbálinton felrobbant petárdaraktárat üzemeltető Pyro-Technic Kft. ügyvezetője volt, és aki a Leskovics Pirotechnikai Kft. egyik tulajdonosának, Leskovicsné Tóth Máriának a testvére. Bár az ügyben az érintettek nem akartak nyilatkozni, de tény, hogy az 50 éves Tóth Mária és a 46 éves Tóth Ferenc anyukáját is Szabó Gizellának hívják.