Gyorsított eljárással öt évvel hamarabb lehet magyar

Forrás: MTI/Illyés Tibor

-

Több mint fél millió ember kapott kettős állampolgárságot gyorsított eljárással.


Három év alatt több mint 607 000 ember kapott magyar állampolgárságot, és csak közel 20 700 kérelmet utasítottak el, tudtuk meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a kimittud.hu-n közzétett adataiból. A 2011. január 1-je és 2014. augusztus 31-e között kérelmezők 97 százaléka kapta meg a magyar állampolgárságot egyszerűsített honosítási eljárással.

Rövidesen elérheti az egymilliót a határon túli magyar állampolgárok száma, írja a Magyar Idők. Eddig 801 ezer állampolgársági kérelem érkezett, 750 ezren már letették az esküt. A beadott kérelmek száma az idő múlásával természetesen csökken, így az utóbbi időben az újabb igények többségét már főként a kihelyezett konzuli napokon nyújtják be a kérelmezők, mondta el Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Párt elnöke.


Három hónap alatt elbírálják a kérelmet

A kérelmezési folyamat akkor indulhat el, ha a kérelmezőnek megélhetése van, és legalább három éve állandó magyarországi lakcímmel rendelkezik. Ezen kívül büntetetlen előéletű, akinek a honosítása „nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát”, illetve magyar nyelvtudását igazolja.

Pozitív elbírálást kaphatott az, aki legalább három éve házasságban él magyar személlyel, vagy kiskorú gyereke magyar állampolgár, Magyarországon született, vagy kiskorúként magyar ember fogadta örökbe. De akkor is kaphatott állampolgárságot, ha hontalan vagy menekült státuszt kapott a hatóságtól, és megfelelt az előfeltételeknek.

Aki kedvezményes honosításra nem jogosult, az nyolc évi magyarországi tartózkodás után kérheti a honosítását.

A magyar állampolgárság megszerzésének nem feltétele az eredeti állampolgárság elvesztése, így kérhetik a szomszédos országokból, vagy akár a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban élő magyar ajkúak is.

A hivatalnak címzett írásbeli kérdés válaszából kiderül, hogy a honosítási folyamat illetékmentes és körülbelül három hónapot vesz igénybe. Miután a köztársasági elnök kiadta az okiratot, a kérelmezőnek állampolgársági esküt vagy fogadalmat kell tennie, erre a lakóhely szerinti polgármester küld felhívást. Ha egy éven belül nem tenne esküt, hatályát veszti a honosítási okirat, de ebben az esetben újabb honosítási kérelmet nyújthat be. A magyar állampolgárságot attól a személytől vonják vissza, aki valótlan adatokat közöl a kérelemben, vagy elhallgat benne adatokat.


Elégedett a kormány az egymilliós létszámmal

A miniszterelnök-helyettes szerint az új magyar állampolgárok egymilliós száma közel került a kormány terveihez. Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtti éves meghallgatásán elmondta, hogy a kabinet célja továbbra is az, hogy több gyermek szülessen a tömbben és a diaszpórában élő magyarok családjaiban, továbbá minél többen járjanak magyar nyelvű óvodába, szerezzenek szülőföldjükön működő magyar intézményben diplomát, ugyanakkor növekedjen a határon túli magyarok lakóterületein magyar nyelvű munkavállalókat alkalmazók aránya, valamint gyarapodjon a magyarság kezében össz­pontosuló vagyon. A politikus szerint ezt a célt szolgálja a Vajdaságban nemrég elindult 50 milliárdos gazdaságfejlesztési program is.


Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár úgy véli a Kárpát-medencében nem munkanélküliség, hanem munkaerőhiány van. A szülőföldön való boldogulást elősegítheti a szakképzés fejlesztése, ezért áprilisban pályázatot hirdetnek a külhoni magyar vállalkozóknak 525 milliós kerettel, egy-egy vállalkozó 3-6 millió forintra nyújthat be kérelmet. Beszámolója alapján a 2015-ben a 22,3 milliárdos támogatási keretből az államtitkárság fejezetében 5,8 milliárd, a Bethlen Gábor Alapkezelőnél 16,5 milliárd forint szerepelt, és közel 5 milliárd forintot a rendkívüli kormányzati intézkedések fejezetéből különítettek el.