Gyorsítósáv fizető betegeknek az Uzsokiban

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Aki magánbetegként meg tudja fizetni a kórház szolgáltatásait, és erről írásban is nyilatkozik, soron kívüli ellátást kap. Eddig a csípő- és térdprotézisműtétekre volt a legnagyobb kereslet.


A csípőprotézis-beültetést 1,4 millióért, a térdprotézisét 1,7 millióért vállalja a kórház. A Népszabadság szombati cikkében ír arról, hogy az eddig eltelt hónapok alatt már több mint százmilliót fizettek összesen a betegek. A díjak valamivel több mint felét az orvosok, műtősök, ápolók, gyógytornászok és más munkatársak kapják – ezzel vállalják, hogy a díjért munkaidőn kívül, vállalkozóként dolgoznak. Ami pénz marad, az a kórházé.

Karátsonyi Annamária, az Uzsoki gazdasági igazgatója a lapnak azt mondta, muszáj volt belevágniuk. A közfinanszírozási plafon miatt ugyanis ma Magyarországon egyetlen kórház sem képes annyi beteget ellátni, amennyit egyébként a méretei, a felszereltsége lehetővé tenne.  A fizető betegektől általában az adott beavatkozásért járó OEP-finanszírozás kétszeresét kérik, plusz az ellátóknak szánt összeget. Néhány hete a röntgen- és ultrahangvizsgálatok is külön kérhetőek – ezekért 2000-6000 forintot kell kifizetni.